28.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022

Pascaniul a pierdut procesul pentru majorarea redeventei la apa

- Advertisement -

 

Rezultat previzivil in demersurile juridice pentru majorarea redeventei la apa. Primaria si Consiiul Local Pascani au pierdut procesul cu asociatia regionala ARSACIS si ApaVital, deschis inca din anul 2017, suspendat apoi reluat in acest an.

Magistratii Tribunalului Iasi au respins actiunea pe motiv ca reclamantii nu au calitate procesuala activa. Sentinta data pe 12 iunie 2019 nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Municipalitatea a solicitat ca redeventa care trebuie platita periodic de furnizorul de apa si canalizare, pentru folosirea infrastructurii, sa fie mai mare decat cea calculata si achitata conform regulamentului asociatiei judetene, tuturor administratiilor locale membre.

Mai exact in momentul de fata calculul se face raportat la valoarea bunurilor de retur predate si a cantitatilor de apa vandute, dar administratia din Pascani a cerut ca redeventa sa acopere rata anuala la creditul contractat de fostul operator de apa – PSA Pascani , pentru modernizarea statiei de epurare si a retelelor de aductiune – 1,9 milioane de lei pe an, pana in anul 2026.

Demersul a avut la baza o Hotarare a Consiliului Local Pascani, nr 88 aprobata in sedinta din 30 iunie 2015, dupa indelungi discutii si sub presiunea militantilor anti- ApaVital.

Pentru punerea ei in practica modificarile trebuiau adoptate si de asociatie prin votul majoritatii membrilor. Hotararea a fost atacata de ARSACIS si operatorul iesean dar actiunile au fost respinse, nu pe fond, ci tot pe vicii de procedura. Asadar decizia consilierilor pascaneni a ramas in vigoare dar nu poate fi impusa la plata, cel putin deocamdata.

Mentionam ca anul trecut, operatorul iesean de apa si canalizare a achitat administratiei din Pascani putin peste 1 milion de lei redeventa, aproape jumatate din suma necesara acoperirii ratei pentru imrumutul BEI, restul fiind achitat din bugetul local.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow