22.4 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Paşcani: Raport decisiv pentru soarta societăţii de apă şi canal

apa-vital-iasi-copy-1024x594

Zile decisive pentru soarta societatii locale de apa si canal din Pascani. Edilul sef al Municipiului a solicitat directorului Ioan Prisecaru sa prezinte, in cel mai scurt timp, o informare cu privire la investitiile care ar trebui facute in urmatorii ani pentru extinderea sau repararea retelelor de apa si canal, inclusiv in suburbii si posibilele surse de finantare, altele decat bugetul local.

Documentul va avea o importanta majora pentru consilierii locali care se vor decide in viitoare sedinta, daca municipiul Pascani se va inscrie in Asociatia ARSACIS si daca Prest SERV APA Pascani va fi cedata operatorului iesean de apa si canalizare, Apa Vital Iasi.

Mai exact, societatea de apa si canal trebuie sa arate legislativului local daca va avea capacitatea de a-si sustine singura proiectele de dezvoltare si daca va putea avea acces la fondurile de dezvoltare europene, argumente care ar putea sa ii determine pe consilieri sa voteze din nou impotriva intrarii in ARSACIS. In caz contrar, fara prezentarea unor solutii concrete, administratia locala va solicita Consiliului Local intrarea in asociatia judeteana de apa si canal pentru a putea primi cca 25 de mil de euro pentru investitiile  din urmatorii ani de zile pentru extinderea retelelor in suburbii si reabilitarea celor din Pascani. Cele doua variante prezenate de operatorul iesean si cel pascanean vor fi comparate pentru a se vedea care este mai buna pentru comunitate.

In acelasi context, primarul Pantazi a atras atentia ca datoriile societatii de apa si canal nu vor mai fi achitate de la bugetul local. Un exemplu in acest sens sunt cele cca 20 de miliarde de lei pe care ar trebui sa le achite regiei de termoficare dupa ce a pierdut procesul in “dosarul hidrofoarelor”.

O alta “piatra de moara” este rambursarea restantelor la creditul BEI, de 27 miliarde de lei vechi la care se adauga inca o datorie de peste  6 miliarde la furnizori.

Directorul societatii de apa si canal din Pascani sustine ca pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din Pascani si extinderea lor in suburbii ar fi nevoie de cca 26 de mil de euro, bani de care Prest Serv Apa Pascani nu ii are si nu ii va avea disponbili pentru investitii in urmatorii ani de zile. Mai mult, Ioan Prisecaru admite ca cea mai buna solutie este intrarea in ARSACIS, asociatie care din fonduri europene va putea face aceste investitii. ziarulorizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow