More

  Pașcani – Eliza Luca, artista care a început în Paint: „Mi-aş dedica 24 de ore din 24 pasiunii mele“

  Array

  Când era mică, Eliza mâzgălea pereţii din casă cudesene abstracte. Avea 3 ani când începuse să tragă linii cu creioanele colorate peste albul văruit din dormitor şi norocul ei a fost că nimeni nu i-a spus: „Nu ai voie!“. Acum, la 18 ani, are propria „operă de artă“ pe un perete dintr-un restaurant şi învaţă să deseneze tot mai bine, dar în programe profesionale pe calculator. Visează să devină un artist digital.

  Eliza Luca are 18 ani, locuieşte în Paşcani, şi, atunci când nu are mâna pe mouse-ul calculatorului pentru a lucra la un desen, stă cu pixul pe foaie rezolvând din modelele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat din vară. Spune cu francheţe: „Mi-aş dedica tot timpul, 24 de ore din 24, pasiunii mele, dar acum mă pregătesc pentru Bac, aşa că mai apuc să desenez doar câteva ore pe zi“. Nu mereu e timp pentru toate activităţile când eşti într-a XII-a. Eliza ştie asta, de aceea a găsit o soluţie de viitor pentru cum să-şi organizeze timpul între hobby şi şcoală: le face pe amândouă deodată!

  Vrea să urmeze Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, să poată studia în profunzime artele vizuale şi designul în toate formele lor, să se perfecţioneze pentru a deveni un artist cu tot cu licenţă.

  Pe Eliza desenele animate au fascinat-o un pic mai mult decât faptul că văzuse de nenumărate ori toate episoadele cu Tom şi Jerry şi Scooby-Doo. Primele încercări de desen pe foaie, chiar dacă au pornit dintr-o joacă, au fost şi primele mari provocări. „Încercam să transpun pe foaie fiecare personaj din desene animate. Cel mai important era să-i reţin formele capului, ca apoi să-l desenez în alte poziţii, fără să mă mai folosesc de imaginea de bază. Aşa pot spune că am «debutat» în desen“, explică eleva care învaţă la liceul Liceul Teoretic „Miron Costin“ din Paşcani.

  De la desenat figurine şi personaje din animaţii pe foaie, Eliza a trecut repede la „tradiţionalul“ program Paint de pe calculator. Mai mult din curiozitate, spune ea. Calculatorul ei de-atunci se bloca la jocuri sofisticate, iar acasă nu avea Internet. Cum putea altfel să se joace un copil de 8 ani, cu mâini pricepute şi cu o imaginaţie bogată? Uite aşa, banalul Paint căpăta o iconiţă specială pe desktopul ei. O nouă provocare, şi mai promiţătoare.

  Bursele stART este un program naţional de susţinere a tinerilor talentaţi la muzică, pictură şi desen, iniţiat de compania Provident în parteneriat cu Asociaţia Şcoala de Valori şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cu ajutorul acestor burse, tinerii talentaţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani îşi pot achiziţiona materialele, instrumentele şi echipamentele necesare pregătirii, pot participa la concursuri naţionale şi internaţionale, la expoziţii şi concerte sau la cursuri specializate. Pe lângă sprijinul material, bursierii beneficiază şi de consiliere profesională şi personală. Până acum, 100 de tineri au beneficiat de burse în cadrul celor două ediţii ale programului susţinut de Provident.

  Anul acesta, compania împlineşte 10 ani de activitate pe piaţa din România, prilej cu care doreşte să ofere cititorilor Adevărul poveştile a 10 tineri talentaţi care au luat stARTul în lumea artistică. Mai multe detalii despre programul Bursele stART pot fi găsite pe www.provident.ro sau www.scoaladevalori.ro.

  Eliza îşi aminteşte că, în clasa a V-a, profesoara de informatică de la şcoală i-a descoperit pasiunea şi a înscris-o la mai multe concursuri judeţene şi naţionale. Iar primul ei succes, locul I obţinut într-un concurs la o şcoală din Iaşi, a fost şi imboldul de care avea nevoie ca să aspire la mai multe realizări. Şi ele nu au întârziat să apară. Prima mare bucurie a fost să-şi vadă o lucrare pictată chiar de ea pe peretele unui restaurant din oraş.

  „Într-o seară, un prieten de-al meu căruia îi desenasem mai multe portrete şi imprimeuri pentru tricouri, m-a rugat să-l ajut cu o schiţă pentru un personaj din «Cartea Junglei» care trebuia pictat pe peretele unui restaurat. Acolo, urma să fie amenajat un loc de joacă pentru copii. M-am dus şi am găsit, lipită în mijlocul peretelui, foaia cu desenul care trebuia pictat. Numai că schiţa făcută de prietenul meu era foarte mică în comparaţie cu dimensiunile peretelui. Şi, ca el să nu aibă cumva probleme cu proprietarii, m-am gândit că ar fi mai bine să-l scot din încurcătură“, povesteşte Eliza despre cum i-a fost propus primul job serios.

  Aşa că Eliza s-a pus pe desenat. Timp de patru zile, de dimineaţa până seara, a lucrat ca să refacă schiţa imaginii. Apoi a luat pensulele şi, împreună cu amicul ei, i-a vopsit pe Mowgli şi pe Baloo. „A fost pentru prima dată când am pictat pe pereţi şi am rămas surprinsă că am reuşit chiar din prima încercare“, mai spune Eliza care, pentru munca ei, a fost remunerată. Cea mai recentă realizare a ei a fost bursa stART, primită din partea Asociaţiei Şcola de Valori şi Provident, pentru că, spune Eliza, e satisfăcător să-ţi vezi talentul recunoscut şi sprijinit mai departe. „Cu ajutorul bursei, mi-am putut achiziţiona mai multe materiale pentru desen care-mi lipseau: un şevalet, creioane acurelabile, cărţi de desen. În plus, am putut să încerc metode noi, cum ar fi desenul în peniţă şi tuş sau pictura în guaşă, pe care nu le experimentasem pentru că nu aveam instrumentele necesare“, spune Eliza. După o scurtă pauză, adaugă: „Pot spune că am progresat“, iar pentru un artist în devenire aceasta este, cel puţin, o veste bună. Conţinut oferit cu sprijinul Provident Financial Romania.

  sursa adevarul

  Materialul video il gasiti si in cadrul emisiunii Dialoguri esentiale, la sectiune Oamenii viitorului, de pe canalul de youtube bittv.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI