24.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Pășcănenii vor transport public în oraș

Municipiul Pașcani este sufocat de mașini. La inceputul acestui an erau înregistrate în evidentele Finatelor Locale aproape 12 000 de autovehicule, majoritatea autoturisme.
O parte din ele sunt parcate pe marginea drumurilor, circulația rutieră fiind tot mai dificila, mai ales în orele de vârf. În municipiu sunt doar 800 de garaje iar Primăria a anunțat ca, în acest an, va începe amenajarea de parcări rezidențiale și parcări cu plata în zonele aglomerate.
O alta alternativa este transportul public local, aplicată deja cu succes în tot mai multe localități urbane, pentru reducerea poluării și decongestionarea traficului rutier.
La Pașcani acest serviciu este prestat doar pentru cele cinci suburbii ale municipiului, câte șase curse pe zi. Pentru cartierele orașului nu este un traseu. Așadar în oraș nu circula nici un autobuz, minibuz sau microbuz care sa ii transporte pe călători între principalele puncte de interes. Din acest motiv sunt folosite mașinile personale iar cei care nu au, se deplasează cu dificultate sau trebuie sa scoată mai multi bani din buzunar pentru a circula cu taxiurile.
Cei mai afectați sunt pensionarii și cei cu venituri mici. De exemplu locuitorii din zona Vale sunt nevoiți sa urce scările mari sau cele mici, pe jos, pentru a ajunge la Spitalul de Urgență, Judecătorie, Primărie, pentru achitarea datoriilor la stat și bugetul local sau pentru a face cumpărături în marile magazine.
De asemenea cei din zona Deal trebuie sa coboare scările pentru a ajunge la Gara, Autogara sau Poliție iar cei din cartierele vatra, Aerodrom și Fantanele trebuie sa parcurgă câțiva kilometri, pe jos sau cu mașina, pana în centrul municipiului.
Toți cei întrebați de reporterii BIT TV au spus ca este nevoie de un traseu intern în municipiu, de autobuze sau microbuze care sa circule la intervale scurte de timp, cu un preț rezonabil pentru bilete.

ALESI LOCALI DEGEABA

Subiectul a fost discutat și în Consiliul Local. În ședința din 18 februarie a.c. consilierul Sorin Olariu a propus realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un traseu intern de transport public local care sa lege principalale zone ale orasului: Deal Vale, Fantanele, Vatra , Aerodrom și cea comercială. Proiectul a fost respins după ce edilul , consilierii PNL și cei de la ProRomania nu au fost de acord. Primarul Marius Pintilie a spus ca urmează sa fie realizat un Studiu de mobilitate urbana, din fondul europene, din care va reieși dacă este sau nu nevoie de o cursa interna dar și soluțiile pentru fluidizarea traficului.
`Documentul va fi disponibil, cel mai devreme anul viitor, iar pana atunci Primăria vrea sa amâne discuțiile pe acest subiect.
În aceeași ședința, directorul operatorului de transport public local a precizat ca poate fi organizat un traseu intern în oraș, dacă Consiliul Local va fi de acord. Leonard Ursu a mai spus ca societatea intenționează sa cumpere în rate mijloacele de transport necesare iar avizele pot fi obținute în catela săptămâni de zile.

La Pașcani a mai fost funcțională o cursa interna, de proba câteva luni de zile, în anul 2014. Ea a circulat, din ora în ora, pe traseul Gara – Casa de Cultura. Prețul biletului a fost 1 leu iar conducerea RAGCL a ajuns la concluzia ca nu este rentabila.
Menționăm ca un astfel de traseu ar fi de ajutor pentru cetățeni dacă autobuzele sau microbuzele vor circula la intervale mici, de cel mult 10 minute, iar prețul biletului sa fie mic. Pentru început transportul ar putea fi gratuit, pana când cetățenii se obișnuiesc sa îl folosească.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Copaci toaletați in vegetație, pentru a se vedea lămpile de iluminat

  Administratia locală din Pașcani continua acțiunile de toaletate a...

Încep licitațiile pentru primele parcări rezidentiale

  Administrația locală din Pașcani anunță ca va demara, din...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow