18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Păşcănenii s-au lămurit şi cu apometrele radio. Cele bune sunt scumpe, cele ieftine nu pot fi citite de operator. Concluzia de astăzi: Locatarii se lasă greu convinşi, primarul să plătească datoriile la apă

dezbatere apometre 2

Întâlnire informală eşuată la Primăria Paşcani. La iniţiativa unui păşcănean, un furnizor de apometre cu citire de la distanţă a venit să vorbească despre modalităţile de implementare a acestei soluţii in scările de bloc, acolo unde nu sunt încă încheiate contracte de furnizare. Dezbaterile au avut loc într-o sală de şedinţe de la sediul Primăriei dar au participat doar câteva zeci de persoane.

Reprezentanta societăţii a prezentat avantajele folosirii apometrelor radio şi cu cum funcţionează, cu scopul de a avea cât mai mulţi clienţi. Ea a precizat că acolo unde vor fi montate astfel de aparate citirea va fi făcută chiar de furnizor.
Reacţia celor din sală a fost diferită faţă de aşteptările organizatorilor. Pe bună dreptate, unii şefi de asociaţii sau reprezentanţi de scară au atras atenţia că o astfel de soluţie este greu de implementat la toţi locatarii dintr-un condominiu, mai ales acolo unde au fost puse alte apometre sau proprietarii nu sunt de găsit acasă.

Alţi păşcăneni şi-au arătat îngrijorarea că nu toate apometrele radio sunt agreate şi citite de operatorul ieşean. De aceea au cerut furnizorului că înainte de a le monta, să obţină un aviz de la Apa Vital.
Furnizorul apometrelor radio, prezent la întâlnire, a explicat că locatarii de la bloc, prin reprezentantii de scară sau şefii de asociaţii, trebuie să decidă dacă şi de unde să fie achiziţionate astfel de aparate şi că Primăria şi Apa Vital nu pot interveni.
În acelaşi context un reprezentant de la Apa Vital a vorbit despre apometrele radio care vor fi citite de operator, fără costuri suplimentare.
În mod inevitabil s-a ajuns şi la consumurile de apă neachitate de ani de zile. Organizatorul dezbaterii a cerut ca plata restantelor să fie făcută în câteva luni de zile, solutie deja folosită la incheierea contractelor.
În sala au fost nemulţumiţi care au cerut ca apa consumata până acum să fie achitata de primar, pe motiv că nu sunt contracte de furnizare.
Clarificări pe această temă au fost făcute şi de directorul tehnic al operatorului ieşean în cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” la BIT TV. El a precizat că păşcănenii care vor apometre radio au două variante: cele care pot fi citite de Apa Vital sau altele mai ieftine care trebuie citite de furnizorul de echipamente. Mihail Dorus a precizat că doar locatarii decid asupra soluţiei tehnice şi nu sunt necesare aprobări sau avize. Important este că datele citite de furnizorul echipamentului să fie transmise prin intermediul reprezentantului de scară pentru facturarea individuală.
Menţionăm că acolo unde sunt montate apometre care pot fi citite de Apa Vital pot fi încheiate contracte individuale iar unde sunt puse alte echipamente doar conventii că anexă la un contract semnat de reprezentantul de scară. În ambele variante aceeaşi soluţie tehnică trebuie adoptată de toţi locatarii.

Alte articole