17.3 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Pascanenii s-au inghesuit pentru a lua agheasma de Boboteaza

In fiecare an, pe data de 06 ianurie, Biserica Ortodoxa-Romana sarbatoreste botezul Domnului, cu denumirea din popor, Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna, incepute cu Sf. Nicolae din data de 06 decembrie, anul anterior.
Asa cum toate lumea stie, de Boboteaza este de asteptat ca afara sa fie ger. Insa gerul Bobotezei, anul acesta a fost inlocuit cu vreme prielnica si multa zapada. La Pascani, slujba de Boboteaza ce a avut loc la Capela, a adunat sute de oameni iar traditionala cruce din gheata nu au lipsit nici anul acesta. Odata sfintita apa si transformata in Agheasma Mare, oamenii s-au imbulzit pentru ca a lua apa sfintita, iar in circa 30 min, sase butoaie de circa 100 litri s-au golit.

In comuna Miroslovesti, traditia strabuna faca ca la fiecare slujba de Boboteaza, cativa flacai din sat imbracati in port traditional sa mearga calare pe cai si sa traga in aer focuri de arma.

De asemenea traditia arata faptul ca vremea din ziua de Boboteaza o prevesteste pe cea de peste an. Daca ploua, urmeaza o iarna lunga, iar timpul frumos prezice o vara frumoasa. Daca bate crivatul, este semn ca vor fi roade bogate, iar daca va curge apa din streasina, se va face vin bun. Mai multi daca pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate.

Alte articole