More

  Pascanenii s-au inghesuit pentru a lua agheasma de Boboteaza

  Array

  In fiecare an, pe data de 06 ianurie, Biserica Ortodoxa-Romana sarbatoreste botezul Domnului, cu denumirea din popor, Boboteaza. Aceasta zi marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna, incepute cu Sf. Nicolae din data de 06 decembrie, anul anterior.
  Asa cum toate lumea stie, de Boboteaza este de asteptat ca afara sa fie ger. Insa gerul Bobotezei, anul acesta a fost inlocuit cu vreme prielnica si multa zapada. La Pascani, slujba de Boboteaza ce a avut loc la Capela, a adunat sute de oameni iar traditionala cruce din gheata nu au lipsit nici anul acesta. Odata sfintita apa si transformata in Agheasma Mare, oamenii s-au imbulzit pentru ca a lua apa sfintita, iar in circa 30 min, sase butoaie de circa 100 litri s-au golit.

  In comuna Miroslovesti, traditia strabuna faca ca la fiecare slujba de Boboteaza, cativa flacai din sat imbracati in port traditional sa mearga calare pe cai si sa traga in aer focuri de arma.

  De asemenea traditia arata faptul ca vremea din ziua de Boboteaza o prevesteste pe cea de peste an. Daca ploua, urmeaza o iarna lunga, iar timpul frumos prezice o vara frumoasa. Daca bate crivatul, este semn ca vor fi roade bogate, iar daca va curge apa din streasina, se va face vin bun. Mai multi daca pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Biblioteca din Târgu Frumos se mută în sediu nou. Două etaje pentru instituția de cultură

  Biblioteca „Universul Cunoasterii” din Targu Frumos va avea un nou sediu. Decizia a fost luata in cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local al orasului,...

  Pompierii au dat jos 200 kg de tencuială, ce era să cadă de pe pereții blocului PTTR din spatele Poștei Deal

  Pompierii pascaneni au fost chemati joi, 25 februarie a.c., de catre un cetatean care a observat ca la etajul patru al blocului PTTR din...

  Monica Berescu, deputat USRPLUS: “ Plafonarea salariilor din sistemul bugetar echilibrează financiar bugetul de anul acesta”.

  Ne aflăm în situația în care statul român consumă mai mult decât își permite. Problema lipsei banilor din bugetul statului e una de zeci de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp