4.2 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Pășcănenii, avertizați si informați sa colecteze selectiv. „Vom depozita gunoaiele pe jos, in lipsa sacilor!”

Campania de verificare  a gunoiului menajer  si de informare pentru colectare selectiva a continuat la Pașcani  si in cursul zilei de miercuri 11 august a.c. Acțiunea a avut loc pe străzile Crinilor si Camil Petrescu precum si in suburbia Blagesti, doar cu polițiștii locali si funcționarii care se ocupa de monitorizarea serviciilor publice. Conform comunicatului postat de Poliția Locală pe pagina de Facebook, deschisa recent,  cetățenii care nu au respectat regulile de colectare au fost avertizați si au primit pliante informative. Au fost date peste 40 de avertismente si urmează sa fie aplicate amenzi celor care vor continua sa procedeze la fel se arata in comunicatul de presa al Poliției Locale. 

“…Azi 11.08.2021,au fost verificate daca sunt respectate conditiile de depunere a gunoiului menajer in vederea transportului acestuia pe str.Crinilor,str.Camil Petrescu, si suburbia Blagesti-conform programului de colectare a deseurilor mixte. Cetatenii care nu au respectat conditiile au fost avertizati ca pe viitor le vor fi aplicate sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea precolectarii selective a deseurilor,conform Hotararii Consiliului Local al mun.Pascani, nr.35/2018,neindeplinirea acestei obligatii fiind sanctionata contraventional cu amenda cuprinsa intre  200 lei-500 lei persoane fizice si 2.000 lei-5.000lei persoane juridice.”

Acțiunile de verificare si informare au provocat numeroase reacții, pe rețelele de socializare, din partea cetățenilor de la case.  Majoritate dintre ei solicita Primăriei sa distribuie gratuit pubele sau saci menajeri pentru colectare selectiva.  De asemenea sunt cetățeni care considera ca primarul nu trebuie sa verifice pubele cu gunoi ci sa se ocupe de treburi mai importante, cum ar fi de exemplu curățenia din oraș si ca polițiștii locali sunt puși intr-o situație dezonoranta. Alții susțin ca prin verificarea gunoiului in fata porții s-ar aduce o atingere la intimitatea famililor respective. 

 Mai  mult,  unii pascaneni au spus ca vor depozita pe jos, in fata porții, gunoiul selectat pentru a fi preluat de acolo de operator, in semn de protest ca Primăria refuza sa le dea saci sau pubele.

 Întrebat de reporterul BIT TV dacă Primăria va aloca banii necesari pentru distributia de saci pentru colectare selectiva,  edilul municipiului a spus, din nou, ca nu are bani, câteva zeci de mii de lei pe an. 

Răspunsul contrasteaza cu excedentul bugetar înregistrat de Primăria Pașcani, 15,9 milioane de lei, la jumătatea anului,  dar si cu unele cheltuieli asumate de administrația locală, de la majorarea salariilor pana la achiziționarea unor servicii mai putin necesare sau la preturi exagerate.

  Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat, miercuri, că Guvernul a aprobat două ordonanțe privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor și că săptămâna viitoare va fi adoptată o Ordonanța de Urgență pentru regimul deșeurilor. Actele normative reglementează reguli și principii stricte privind reciclarea și depozitarea deșeurilor și vor duce la închiderea unor notificări făcute de Uniunea Europeană la adresa României pentru întârzierea implementării directivelor europene.

Noua legislație în privința deșeurilor prevede ca până în 2030 doar 10% din gunoiul municipal să mai fie depozitat. De asemenea, Ordonanța de Urgență care va fi adoptată săptămâna viitoare va elimina posibilitatea ca autoritățile locale să colecteze gunoiul la grămadă.

Alte articole