1 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021
Array

Pascanenii au inceput productia de vin

Luna septembrie, este de regula partea din an in care se culeg strugurii, motiv de bucurie pentru toata lumea mai ales datorita aparitiei primei licori a toameni si anume, mustul.

Dupa cules acestia sunt pregatiti pentru transformarea in vin, procesul tehnologic fiind unul cat se poate de simplu: strugurii se dau pe zdrobitoare dupa care se lasa in butoi o zi, doua pentru dospit, dupa care se da drumu la must. Ce ramane,  se da la teasc, se pune zahar si rezulta vinul de ravac, sau vinul doi.

Am mers astazi pentru a afla secretul productiei de vin din gospodariile pascanenilor. Toti cei care ne-au vorbit ne spun faptul ca au productie mai mica fata de anul trecut datorita secetei, dar si faptul ca strugurii au fost mai dulci anul acesta si vinul va fi cu siguranta mai tare, cu mai multe grade.

Nica Panaiti din Sodomeni se ocupa de dimineata cu productia de vin. El ne povesteste despre via sa, despre productia de anul acesta si cum crede ca va fi vinul in aceasta iarna.

Un alt domn care ne-a primit in gospodaria sa este Dumitru Nacuta din Gastesti, acesta spune ca a cules strugurii deja de acum 2 saptamani si faptul ca vinul nu se trateaza, ci mai degraba vinul trateaza oamenii si de foame si de sete.

Gheorghe Bugioianu din Gastesti se plange de faptul ca are un sfert din productia de struguri de anul trecut datorita conditiilor aspre ale verii . El spune ca are o “poama” rezistenta la frig care trebuie sa stea mai mult pe vie pana se indulceste, iar din acest motiv el nu a cules inca strugurii.

Radu Ungureanu ne vorbeste de langa butoiul sau cu vin despre dezamagirea pe care a avut-o cand a tras linie dupa culesul viei. Omul spune ca nu si-a acoperit cu productia de anul acesta nici macar munca pe care a depus-o si platit-o.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI