More

  Pascanenii au inceput productia de vin

  Array

  Luna septembrie, este de regula partea din an in care se culeg strugurii, motiv de bucurie pentru toata lumea mai ales datorita aparitiei primei licori a toameni si anume, mustul.

  Dupa cules acestia sunt pregatiti pentru transformarea in vin, procesul tehnologic fiind unul cat se poate de simplu: strugurii se dau pe zdrobitoare dupa care se lasa in butoi o zi, doua pentru dospit, dupa care se da drumu la must. Ce ramane,  se da la teasc, se pune zahar si rezulta vinul de ravac, sau vinul doi.

  Am mers astazi pentru a afla secretul productiei de vin din gospodariile pascanenilor. Toti cei care ne-au vorbit ne spun faptul ca au productie mai mica fata de anul trecut datorita secetei, dar si faptul ca strugurii au fost mai dulci anul acesta si vinul va fi cu siguranta mai tare, cu mai multe grade.

  Nica Panaiti din Sodomeni se ocupa de dimineata cu productia de vin. El ne povesteste despre via sa, despre productia de anul acesta si cum crede ca va fi vinul in aceasta iarna.

  Un alt domn care ne-a primit in gospodaria sa este Dumitru Nacuta din Gastesti, acesta spune ca a cules strugurii deja de acum 2 saptamani si faptul ca vinul nu se trateaza, ci mai degraba vinul trateaza oamenii si de foame si de sete.

  Gheorghe Bugioianu din Gastesti se plange de faptul ca are un sfert din productia de struguri de anul trecut datorita conditiilor aspre ale verii . El spune ca are o “poama” rezistenta la frig care trebuie sa stea mai mult pe vie pana se indulceste, iar din acest motiv el nu a cules inca strugurii.

  Radu Ungureanu ne vorbeste de langa butoiul sau cu vin despre dezamagirea pe care a avut-o cand a tras linie dupa culesul viei. Omul spune ca nu si-a acoperit cu productia de anul acesta nici macar munca pe care a depus-o si platit-o.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Manifestări dedicate Mitropolitului Visarion Puiu, la Pașcani

  Cu prilejul împlinirii a 142 de ani de la naşterea Mitropolitului Visarion Puiu, în mai multe oraşe din ţară se desfăşoară, în perioada 23...

  Anunt de pierdere

  Pierdut diploma de bacalaureat seria P Nr. 0321967 pe numele ANDRONIC V. DARIA, eliberata in data 15 august 1997. O declar nula!

  România pierde rapid din populație, natalitatea scade abrupt. În 2020 s-au născut mai puțini copii decât în 1876

  Dacă nu facem nimic, România va pierde în următorii 30 de ani peste trei milioane de oameni. Şi nu vom fi doar mai puţini,...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp