17.3 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

Păşcănenii asteapta contracte individuale la apă. Cine face investiţiile?

Au trecut deja câteva săptămâni de zile de când problema apei la Paşcani a fost tranşata prin aprobarea delegării serviciilor de apă canalizare şi epurare. Totuşi de atunci şi până acum nu s-a schimbat nimic în rândul locatarilor de la bloc care nu au contracte de furnizare şi dar cu datorii la apă, neachitate de un an de zile. Toţi aşteaptă răspunsuri clare cu privire la modul cum pot fi încheiate contracte individuale şi cum pot fi achitate consumurile, mai ales după modificările aprobate de Parlament la Legea furnizării apei. Şi Apa Vital este în aşteptare. Nu mai închide robinetele, nu mai ia nici o măsură până când nouă lege nu va fi promulgată de preşedintele României. Este vorba de zile sau câteva săptămâni până când prevederile legale vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Operatorul ieşean rămâne a convingerea că cea mai uşoară varianta pentru cetăţeni este încheierea contractului prin intermediul asociaţiei de proprietari sau al reprezentantului de scară.
Pentru cei care vor contracte individuale noua lege prevede trei variante: prin intermediul unui branşament individual la limita de proprietate, adică la intrarea în scara blocului, cu apometrele pe casa scării, sau cu apometrele în apartamente doar dacă au montate dispozitive radio de citire de la distanţă. Lista apometrelor agreate de operator ar urma să fie făcută publică, aşa încât aparatele să fie compatibile cu softurile de citire.
Problema este că pentru încheierea contractelor cu apometrele în casă sau pe scara blocului legea impune două condiţii: soluţia să fie adoptată de toţi locatarii şi sa fie achitate datoriile. Pentru găsirea unor soluţii reprezentanţii Primăriei Paşcani şi-au programat o întâlnire cu cei de la Apă Vital. Viceprimarul Vasile Axinte spune că ar fi de preferat ca operatorul ieşean să facă aceste investiţii din bugetul societăţii şiş a le recupereze de la populaţie într-un an de zile prin introducerea costurilor în facturile de apă.
De asemenea datoriile la apă să fie eşalonate pentru o perioadă rezonabilă de timp.
Până în prezent ApaVital a încheiat contracte de furnizare la Paşcani în peste 35% dintre cele 408 scări de bloc din Paşcani, dar şi cu peste 6.000 de locuinţe individuale şi agenţi economici. În momentul de fata contractarea se face prin intermediul reprezentantului de scara acolo unde nu sunt branşamente individuale.

Alte articole