More

  Pășcăneancă diagnosticată cu cancer de col uterin în cadrul programului de screening

  Array

  Laborator analize spitalO pacientă din Pașcani a fost diagnosticată cu cancer de col uterin, iar alte trei sunt suspectate ca având această boală, în cadrul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.

  După lansarea programului la nivel național, în luna august 2012, peste 1.000 de femei au trecut pragul medicilor de familie, pentru a fi informate.

  La Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, din luna noiembrie și până în luna ianuarie, au fost recoltate un număr de 538 de analize, în vederea depistării cancerului. Directorul medical, Diana Acsinte, a declarat că până în momentul de față, un număr de 330 de femei au primit rezultatele finale ale testului Babeș Papanicolau.

  Dintre acestea, o singură pacientă a fost diagnosticată cu cancer, iar în cazul altor trei paciente analizele vor fi continuate pentru a se stabili dacă și ele sunt bolnave.

  Purtătorul de cuvânt al Spitalului a mai precizat că aceste cifre nu sunt îngrijorătoare dar având în vedere șansele de supravetuire în cazul acestui tip de cancer și cele patru cazuri sunt multe.

  Procedura de participare în cadrul programului de screening este destul de simplă. Atunci când o pacientă să hotărăște să facă aceste analize se adresează unui medic de familie. În urma vizitei, acesteia i se înmânează o formular special, numit S1, cu care trebuie să se prezinte la Cabinetul de Obstetrică Ginecologie din cadrul Policlinicii Spitalului de Urgență. Aici, persoana este supusă unor analize prin metoda testului Babeș Papanicolau, iar după aproximativ o lună, află dacă este sau nu bolnavă.

  Programul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin a fost inițiat de Ministerul Sănătății și se desfășoară pe o perioadă de 5 ani

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Bărbat din Pârcovaci dat dispărut. L-ați văzut?

  Poliţiştii ieşeni caută un bărbat care a plecat de la domiciliu  şi  nu a mai revenit. Persoanele care deţin informaţii care să ajute la...

  Accident rutier grav în apropiere de comuna Mircești

  Accident rutier grav luni seara, in jurul orei 19:00, la limita judetului Iasi cu Neamt, in apropiere de comuna Mircesti, pe drumul judetean 208....

  Bogdan Cojocaru, candidat pentru Camera Deputaților: PSD este singurul partid din România care a demonstrat că știe să guverneze. (P)

  PSD este singurul partid din România care a demonstrat că știe să guverneze. Iar de fiecare dată când a fost la guvernare, agricultura a fost...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI