22.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Paşaportul de vaccinare: Cum va funcţiona, cine îl va cere, unde va fi valabil. Cum devin companiile aeriene noul „vameş mondial”

Omenirea trece în acest moment printr-o campanie mondială de vaccinare fără precedent care se dovedeşte a fi în acelaşi timp şi cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Vaccinul anti-COVID este soluţia la o problemă globală care, odată găsită, generează acum, conform legilor lui Murphy, o nouă problemă: în cazul de faţă, cea a paşapoartelor de vaccinare. Noile „adeverinţe electronice verzi” divid în aceste zile societatea şi provoacă dezbateri contradictorii: privite de unii drept Biletul de Aur al Omenirii, sau respinse de alţii cu exasperare, certificatele de vaccinare vor sfârşi prin a fi, aparent, inevitabile pentru toată lumea.

Dacă vaccinul este noua armă în războiul global contra coronavirusului, certificatul de vaccinare tinde să devină în aceste condiţii un veritabil „permis port-armă” pentru cei care doresc să călătorească în anumite ţări, fie în scopuri turistice, fie în interes de serviciu. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă Italia, care a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.

La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat însă o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

În România va fi şi nu va fi nevoie de paşaport de vaccinare pentru călătoriile în ţară

În cazul României, premierul Florin Cîțu a spus că nu se are în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere din ţară de dovada vaccinării.

Premierul a adăugat că nu este de acord cu ideea împărțirii populației în „vaccinați” și „nevaccinați”.

În schimb, vicepremierul Dan Barna a declarat că în România se va folosi pașaportul de vaccinare, dar că acesta nu va fi un pașaport formal ci va reprezenta doar o dovadă că persoana care îl deține „este sigură din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”.

Barna a mai precizat că România va merge pe decizia unică stabilită în Uniunea Europeană în ce privește acest pașaport de vaccinare.

Companiile aeriene internaţionale, noul vameş mondial în materie de verificat paşaportul de vaccinare

Astfel, chiar dacă o ţară nu cere certificat de vaccinare, turiştii sau cei care se deplasează pentru a munci sau în interes de serviciu au mari şanse să fie, totuşi, nevoiţi să prezinte un astfel de certificat: la îmbarcarea într-o aeronavă care să-i transporte la destinaţie.

Liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi-au exprimat încă de la începutul anului sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, cu care pasagerii să poată zbura liber prin Europa.

Continuarea pe DIGI 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow