12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023

Pașapoarte: reguli noi propuse de MAI și MAE

Veste bună pentru cetățeni. Valabilitata pașapoartelor va mult mai mare ca până acum. Ministerului Afacerilor Interne a anunțat astăzi că se va dubla valabilitatea de la 5 la 10 ani pentru adulți. Noutăți sunt și pentru actele copiilor. Toate aceste măsuri sunt pentru a evita aglomerația mai ales din perioada verii la sediilor acestor servicii și, implicit, disconfortul creat cetățenilor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a  demarat o campanie de conștentizare a populației.

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe au finalizat şi supun dezbaterii publice un proiect legislativ prin care propun o serie de măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei aglomerărilor de la serviciile de paşapoarte, în condiţiile în care cererile de eliberare a documentelor de călătorie au crescut cu 30% faţă de 2016.

“A venit momentul să onorăm promisiunea făcută în vară și să ne achităm de datoria pe care o avem față de miile de români care anual își preschimbă pașapoartele!

Un pas important în această direcție l-am făcut astăzi când am supus dezbaterii publice modificarea legislației în sensul creșterii perioadei de valabilitate a pașaportului simplu electronic.

Propunerea Ministerului Afacerilor Interne este, așa cum am anunțat și în vară, dublarea valabilității de la 5 la 10 ani pentru pașapoartele simple electronice aparținând persoanelor cu vârste de peste 25 de ani.

Pentru copiii de până la 12 ani, valabilitatea pașaportului simplu electronic va fi de 3 ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, valabilitatea va fi de 5 ani. Stabilirea acestor perioade a avut în vedere schimbările de fizionomie specifice fiecărei etape a vieții.

În paralel cu acestă măsură am propus și limitarea cazurilor în care se poate solicita, în regim de urgență, un pașaport temporar.” a declarat ministrul Carmen Dan. 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow