10.9 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021

Pașapoarte: reguli noi propuse de MAI și MAE

Veste bună pentru cetățeni. Valabilitata pașapoartelor va mult mai mare ca până acum. Ministerului Afacerilor Interne a anunțat astăzi că se va dubla valabilitatea de la 5 la 10 ani pentru adulți. Noutăți sunt și pentru actele copiilor. Toate aceste măsuri sunt pentru a evita aglomerația mai ales din perioada verii la sediilor acestor servicii și, implicit, disconfortul creat cetățenilor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a  demarat o campanie de conștentizare a populației.

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe au finalizat şi supun dezbaterii publice un proiect legislativ prin care propun o serie de măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei aglomerărilor de la serviciile de paşapoarte, în condiţiile în care cererile de eliberare a documentelor de călătorie au crescut cu 30% faţă de 2016.

“A venit momentul să onorăm promisiunea făcută în vară și să ne achităm de datoria pe care o avem față de miile de români care anual își preschimbă pașapoartele!

Un pas important în această direcție l-am făcut astăzi când am supus dezbaterii publice modificarea legislației în sensul creșterii perioadei de valabilitate a pașaportului simplu electronic.

Propunerea Ministerului Afacerilor Interne este, așa cum am anunțat și în vară, dublarea valabilității de la 5 la 10 ani pentru pașapoartele simple electronice aparținând persoanelor cu vârste de peste 25 de ani.

Pentru copiii de până la 12 ani, valabilitatea pașaportului simplu electronic va fi de 3 ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, valabilitatea va fi de 5 ani. Stabilirea acestor perioade a avut în vedere schimbările de fizionomie specifice fiecărei etape a vieții.

În paralel cu acestă măsură am propus și limitarea cazurilor în care se poate solicita, în regim de urgență, un pașaport temporar.” a declarat ministrul Carmen Dan. 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI