5.8 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Pașapoarte mai scumpe. De astăzi, se aplică o taxă de 32 de lei

pasaport

De astăzi, cei care vor solicita eliberarea documentelor de călătorie, precum şi vizele şi cetăţenia română vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei se va aplica o taxă de 32 de lei. Vechiul act normativ cuprindea tarifele pentru eliberarea sau prelungirea valabilităţii a mai multor tipuri de paşapoarte, precum şi pentru înscrierea ulterioară în paşaport a unor copii sub 14 ani, care variau între 3 lei şi 28.5 lei.

De asemenea, se modifică şi taxele aplicate pentru acordarea de vize de intrare şi drept de şedere a cetăţenilor străini care vin în România. Eliberarea unei vize de tranzit în punctele de trecere a frontierei de stat va costa echivalentul a 60 euro, eliberarea unei vize de scurtă şedere în punctele de trecere a frontierei de stat – 60 euro, prelungirea dreptului de şedere temporară – 120 de euro şi acordarea dreptului de şedere pe termen lung va costa 128 de lei.

Acordarea cetăţeniei române va fi taxată, de la 10 septembrie, cu 191 de lei, faţă de 187.5 de lei. În schimb, pentru renunţarea la cetăţenia română, taxa rămâne neschimbată la nivelul de 600 lei. Conform actului normativ, intrat de astazi în vigoare, în cazul taxelor al căror cuantum este stabilit în euro sau în altă monedă străină, se încasează echivalentul în lei, la cursul de schimb al BNR la data efectuării plăţii, potrivit realitatea.net.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow