25.2 C
Paşcani
vineri, iulie 1, 2022
Array

Parteneriat pentru finalizarea lucrarilor la Catedrala din Pascani

 

adunarea_eparhiala

Soarta Catedralei din Pascani a fost unul dintre subiectele de discutie din cadrul Intrunirii Anuale a Adunarii Eparhiale ale Arhiepiscopiei Iasil`or. Aceasta intrunire a avut loc, sambata la Centrului Eparhial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Din partea Pascaniului, au participat Protopopul Pavel Postolache dar si primarul Dumitru Pantazi si administratorul public Gica Zanet. Cei doi, sunt membri alesi in urma cu 3 ani de zile, iar mandatul lor in acest caz este de 4 ani. Pe langa cei doi, mai exista inca doi membri supleanti pascaneni si anume, Neculai Ratoi cat si inginerul Ioan Butnariu.

Astfel, la puncrul diverse al acestei intruniri s-a discutat despre Catedrala din Pascani unde s-a propus un parteneriat al Primarie Pascani si al Consiliului Judetean care sa ii ajute sa obtina mai usor finantare de la Guvern pentru aceasta constructie.

In urma discutiilor s-a desprins concluzia ca Protopopiatul Pascani ar trebui sa faca un parteneriat cu Primaria Pascani si Consiliul Judetean Iasi in vederea sustinerii finalizarii lucrarilor. In acest sens ar urma sa fie supusa aprobarii celor doua legislative locale un proiect de hotarare pentru a fi aprobat, document care sa fie prezentat, ulterior Guvernului in vederea obtinerii de finantari.

Sub presedintia Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan,in aceesi sedinta au fost prezentate  examinate si aprobate rapoartele de activitate, executia bugetara pe anul 2012 si bugetul eparhiei pentru anul 2013. Sedinta a fost precedata de slujba Sfintei Liturghii savarsita in vechea catedrala mitropolitana de catre IPS Parinte Mitropolit Teofan, impreuna cuun sobor de preoti.

Adunarea Eparhiala este un un organism deliberativ, pentru toate probleme administrative, culturale, economice, social-filantropice si patrimoniale ale Eparhiei. Ea este compusa din 30 de membri iar doua treimi din acesti membri ai adunarii eparhiale sunt alesi din randul mirenilor iar o treime din randul preotilor. Aceasta adunare are niste atributii fixate prin statutul de organizare si functionare alBisericii Ortodoxe Romane.

 

De mentionat ca, la nivelul Eparhiei Iasilor, sunt 98 asezaminte monahale, dintre care 61 manastiri si 37 schituri, cu un total de 1.973 persoane implicate, respectiv 795 monahi si 1.178 monahii. Doar din fondul „Mitropolit Iosif Naniescu”, de într-ajutorare a lacasurilor monahale, au fost sprijinite, anul trecut, o serie de manastiri si schituri sarace.

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

O noua majorare a salariilor, la Primăria Pașcani. Cât câștigă șefii din instituție

  Salariile functionarilor si a personalului contractual din Primăria Pașcani...

Conducerea CSM a renunțat la ștrand, înainte de a fi deschis

Conducerea clubului CSM Pașcani a hotărât sa renunțe la...

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni,...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow