18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Părinţii pot cere de la medic o dovadă a vaccinării copilului, în afară de înscrierea în carnetul de vaccinări

Orice medic care oferă servicii de vaccinare va trebui să elibereze o adeverinţă de vaccinare a copilului, dacă părintele acestuia i-o va solicita, indiferent că este vorba despre medicul de familie care îl are în evidenţă pe copil sau alt specialist. Astfel, părinţii vor putea obţine, pe lângă datele menţionate în carnetul de vaccinări al copilului, şi o dovadă a vaccinului efectuat, la fiecare administrare.

Această obligativitate este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică la Ministerul Sănătăţii, prin care se doreşte actualizarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV).

„Toţi furnizorii de servicii medicale de vaccinare din România, cu excepţia medicilor din maternităţi, care vor furniza carnetul de vaccinare, au obligativitatea de a elibera adeverinţa de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate, la solicitarea reprezentantului legal”, se arată în hotărârea de Guvern.

Proiectul de act normativ face referire atât la vaccinurile din cadrul Programului Naţional de Vaccinare, cât şi la cele opţionale sau administrate în condiţii epidemiologice speciale – cum ar fi cazul vaccinului antigripal sau a vaccinului ROR administrat în două doze, pe fondul epidemiei de rujeolă din ţară.

Proiectul mai aduce o noutate ce îi obligă pe medicii din maternităţi să elibereze, la externarea din maternitate, o fişă a copilului cu un cod unic de identificare pe fişa printată din RENV şi înscrierea acestui număr pe carnetul de vaccinări al nou-născutului.

Dacă proiectul va fi adoptat, în RENV se vor regăsi absolut toate vaccinurile efectuate, indiferent dacă vor fi administrate de medicul de familie, pediatru, din sistemul de sănătate public sau privat, şi indiferent dacă sunt obligatorii sau opţionale. În practică, medicii de familie sau pediatri care efectuează vaccinuri scriu în carnetul de vaccinare datele aferente vaccinului – seria, numărul şi data administrării – doar pentru vaccinurile din schema obligatorie sau cele opţionale. În cazul vaccinului antigripal, cei mai mulţi medici optează să nu îl menţioneze din cauza numărului limitat de file ale carnetului de vaccinări.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole