18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Părinţii copiilor bolnavi de diabet pot intra cu aceștia la ore ca să îi ajute

Părinţii copiilor bolnavi de diabet zaharat insulinodependent de tip I pot spune că au obţinut încă o victorie după ce, conform ordinului 1985/5805/2016, emis la sfârşitul anului trecut, copiii vor fi mai uşor de integrat în colectivităţi decât până acum, cea mai importantă modificare fiind cea conform căreia părinţilor li se facilitează intrarea alături de copil în unitatea de învăţământ, ori de câte ori este nevoie. Acest lucru presupune că glicemia acestora poate fi monitorizată mai uşor, părinţii fiind cei care fac calcule, ajustări şi controale repetate ale glicemiei pentru a vedea dacă aceasta scade sau creşte prea mult.

„Măsurile de sprijin pentru prevenirea şi combaterea barierelor de atitudine includ cel puţin informarea conducerii unităţii de învăţământ şi a cadrelor didactice cu privire la educaţia incluzivă şi incluziunea socială a copiilor cu diazbilităţi şi prezenţa facilitatorului, numit în literatura de specialitate shadow, alături de copil în unitatea de învăţământ“, se menţionează în articolul 63 din acest ordin.

Părinţii copiilor spun că măsura este una benefică, deoarece există numeroşi părinţi cărora li se condiţionează accesul în unităţile de învăţământ.

„În acest ordin apare denumirea facilitatorului, obligând astfel şcoala să includă până şi în regulamentul intern ca reprezentatul legal să aibă acces necondiţionat la copil. Ceea ce este o idee foarte bună, şi care s-a introdus pentru că au fost multe cazuri de cadre didactice reticente şi care nu cooperau. Astfel, părinţii erau puşi în situaţia de a nu-şi putea monitoriza copilul pe durata zilei. Legea acum spune clar şi la obiect, şi nu mai lasă loc de discuţii“, a precizat Horaţiu Muraru, părintele unui băieţel diagnosticat încă de la vârsta de 2 ani şi 11 luni cu diabet zaharat tip I insulinodependent.

Astfel, printre atribuţiile unui părinte care, conform legii, devine facilitator, se numără cele care ţin de supravegherea şi îngrijirea copilului în timpul orelor de curs, în pauze şi în cursul activităţilor extraşcolare, colaborarea cu cadrul didactic de la clasă, dar şi sprijin la efectuarea exerciţiilor predate în timpul orelor de curs. Mai mult, unii dintre părinţi s-au confruntat de-a lungul timpului cu refuz din partea şcolilor sau grădiniţelor încă din momentul înscrierii, pe motivul că astfel de copii sunt dificil de supravegheat.

 

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow