More

  Parintele Francisc Vernica despre decizia Papei Benedict al XVI lea

  Array

  benedict-xvi_fidelitate

  Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat, luni, demisia începând cu 28 februarie, într-un discurs rostit în latină într-un consistoriu al Vaticanului. În baza actualului Cod de Drept Canonic, retragerea Papei devine imediat validă, la formulare, astfel că nu are nevoie de acceptul Colegiului Cardinalilor.
  Papa, a recunoscut ca din cauza varstei si a problemelor de sanatate nu isi mai poate duce la bun sfarsit misiunea pe care Dumnezeu I-a dat-o.

  Despre cum vad crestinii romano catolici aceasta decizie, am vorbit cu parintele Francisc Vernica, de la Bisrica “Sfantul Anton de Padova” din Pascani.

  Deşi în trecut au fost utilizate mai multe procedee pentru alegerea unui nou papă – prin votul tuturor catolicilor sau prin stabilirea anterioară a unui succesor – astăzi pontiful este desemnat în urma voturilor Colegiului Cardinalilor.
  Urmând o procedură strictă, revizuită ultima dată de Papa Ioan Paul al II-lea, cei 120 de cardinali cu vârsta maximă de 80 de ani, proveniţi din 54 de ţări din întreaga lume, se reunesc în Capela Sixtină.

  Parintele spune ca decizia Papei Benedict al XVI lea de a se retrage din Scaunul Apostolic este una prevazuta de dreptul canonic si nu afecteaza intr-un mod deosebit Bisrica, pentru ca aceasta va merge inainte. Acest drept canonic, pe care Papa la folosit este unul pe care nimeni nu se poate opune.

  Conclavul este organizat la minim 15 zile sau maxim 20 zile de la moartea fostului papă, iar durata sa nu este una exactă. Astfel, cardinalii participă la lungi sesiuni de vot timp de mai multe zile, până când stabilesc numele noului pontif. În toată această perioadă, le este interzis orice contact cu alte persoane din afara instituţiei (inclusiv utilizarea telefoanelor), motiv pentru care, noaptea, aceştia dorm în clădirea „Domus Sanctae Marthae”, aflată la doar 350 de metri de Capela Sixtină. Potrivit canonului, orice bărbat catolic poate fi desemnat papă.

  Mentionam ca, in anul 2005, Papa Benedict al XVI-lea a fost ales după patru şedinţe de vot, desfăşurate pe parcursul a două zile.

   

  Ce părere ai?

  Related Articles

  PMP cere adoptarea în regim de urgenţă a legilor privind eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300. (P)

  PMP a cerut astăzi convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru eliminarea din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a...

  Investitii din fonduri UE, in pericol! Trei proiecte in intarzaiere. Primarul Pintilie, depasit de complexitatea problemelor

  Situatie ingrijoratoare la Primaria Pascani cu investitiile publice finantate partial din fonduri europene. Trei din cele patru proiecte aflate in derulare prin ADR  Piatra...

  Reportaj despre un elev de la Liceul Special Târgu Frumos, devenit profesor în școala de unde a pornit în viață – VIDEO

  Avea doar 9 ani când o afecţiune oftalmologică îl lăsa fără vedere. Dar nu şi fără speranţă. A terminat şcoala, a făcut facultatea şi...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI