2.4 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021

Părintele Dumitru Alexa din Tatarusi a fost înmormântat în a treia zi de Paşti

Zeci de preoţi, credincioşi dar şi persoane ce au dorit să aprindă o lumânare s-au adunat ieri la slujba Înmormântării oficiate de Părintele Mitropolit dimpreună cu slujitorii Protopopiatului Paşcani. Părintele Dumitru Alexa a trecut la cele veşnice în ziua Praznicului Sfintei Învieri, duminică, 8 aprilie 2018,  la vârsta de 72 de ani.

În cuvântarea sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a vorbit despre ce înseamnă moartea: „Preotul nu vorbeşte despre moarte, sau dacă vorbeşte despre ea ca un fel de trecere spre viaţă. Cuvântul «trecere» în limba ebraică înseamnă «paşti». În concepţia unui preot, moartea este un lucru prin care treci, nu rămâi. Părintele a plecat la Domnul în perioada Sfintelor Paşti, având parte de o slujbă mult mai frumoasă, mult mai adâncă“.

Părintele Dumitru Alexa, fiu al satului, s-a născut la data de 27 aprilie 1946, în Tătăruşi, având trei fraţi, toţi preoţi, şi două surori. A urmat studiile primare şi gimnaziale în satul natal, iar între anii 1961-1966 a fost elev al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. A satisfăcut stagiul militar la Craiova şi a continuat studiile teologice la Institutul Teologic din Bucureşti (1968-1971). În anul 1973 s-a căsătorit şi tot în acest an a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“ Toleşti, judeţul Suceava, unde a fost paroh timp de trei ani. În anul 1976 a fost numit la Parohia „Sfântul Nicolae“ din Tătăruşi, Protopopiatul Paşcani, până în anul 2011, când s-a retras.  În anul 2002, cu prilejul sfinţirii bisericii parohiale, pentru merite deosebite, a fost hirotesit iconom stavrofor – purtător de cruce, de către PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Dumnezeu să-l ierte şi să îl aşeze în rândurile drepţilor!

Sursa Doxologia

DE LA ACELAȘI AUTOR

Măsuri de relaxare pentru sărbători şi testarea PCR la intrarea în ţară, pe agenda CNSU – surse

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a prelungi starea de alertă. Vor...

Deputat, Vasile Toma: Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone

C.P. Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost...

Anunt de mediu

ANUNŢ PUBLIC SC EMILY IMPEX SRL Motca, titular al activităţii Taierea si rindeluirea lemnului, comert cu ridicata a...

Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa poate fi vizitat și virtual

Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (județul Iași)...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI