7.4 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Parcurile eoliene anunţate în județ. Două dintre ele vor fi la Ruginoasa și Deleni

Mai multe proiecte eoliene propuse în judeţul Iaşi au ajuns în etape avansate de avizare. Principalele localităţi unde investitorii şi-au îndreptat privirile sunt Dumeşti, Româneşti, Erbiceni, Ruginoasa şi Deleni. În total, parcurile vor avea peste 50 turbine eoliene.

În proiecte sunt implicaţi actuali sau foşti parlamentari, de la PNL şi, respectiv, PSD. În unele cazuri este cunoscut investitorul, dar în altele informaţia este învăluită în mister: firme româneşti se ocupă de avizarea proiectului şi, ulterior, investiţia propriu-zisă ar urma să fie preluată de un partener din străinătate. O turbină costă, în medie, peste 3 milioane euro, astfel că nivelul investiţiilor va trece pragul 150 milioane euro. Însă, costurile sunt estimate de specialişti a fi mult mai mari, chiar duble, având în vedere lucrările care trebuie făcute pentru montarea şi punerea în funcţiune a parcurilor eoliene: amenajare sau reabilitare de drumuri de acces, realizarea staţiei de transformare, racordarea turbinelor etc.

Care sunt firmele implicate în proiecte

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a emis recent acordul de mediu pentru un proiect cu 31 de turbine eoline care sunt propuse la Dumeşti şi Româneşti. În acte, beneficiarii sunt două firme (Semnal Media şi GTX Power), societăţi care au aceiaşi acţionari, iar ambele companii au acelaşi sediu social cu Nord Wind Power SRL. Această firmă a primit, la începutul anului, un aviz tehnic pentru racordarea parcului eolian la sistemul naţional. Unul dintre beneficiarii reali ai societăţii este senatorul PNL George Scarlat din Galaţi. La începutul acestui an, parlamentarul declara pentru Ziarul Financiar că are în avizare un parc eolian în judeţul Iaşi, fără a oferi alte detalii.

Înălţimea turnului va fi de 105 metri

În acelaşi timp, parlamentarul a spus că proiectul, odată autorizat, va fi implementat de „o companie mare cu acces facil la instrumente financiare”. Estimarea senatorului liberal era că investiţia va fi de peste 100 milioane euro. „Fiecare dintre turbine are o capacitate de 4,2 MW, înălţimea maximă a turnului turbinei fiind de 105 metri pe care se montează nacela cu palele având un diametru de 150 metri”, se precizează în acordul de mediu. Capacitatea parcului va fi de circa 130 MW, iar anul de punere în funcţiune este 2025. În aceste zile, la Consiliul Judeţean, este în avizare un proiect eolian propus la Ruginoasa care va avea 12 turbine. „Parcul eolian se va întinde pe o suprafaţă amenajată de 253.725 mp, fiind amplasat la 8 km est de municipiul Paşcani, pe o suprafaţă colinară situată între localităţile Ruginoasa (sud-est), Dumbrăviţa (est), Boldeşti (nord-est), Hărmăneştii Vechi şi Hărmăneştii Noi (nord, vest). Turbinele vor fi situate la o distanţă de 750 m faţă de locuinţele aflate în intravilanul localităţilor menţionate”, se arată în planul urbanistic zonal al proiectului. Înălţimea maximă a turbinei a fost stabilită prin PUZ la 265 metri.

Un fost parlamentar ieşean, implicat în proiectul de la Paşcani

În acte, beneficiarul este firma Moldova Eolian SRL, societate la care este asociat şi fostul senator PSD de Iaşi Florin Constantinescu. În activitatea sa de parlamentar, fostul senator a militat, printre altele, pentru flexibilizarea legislaţiei privind înfiinţarea de parcuri eoliene. Firma la care este asociat nu a înregistrat venituri în ultimii peste 10 ani şi nici nu are angajaţi. Cel mai probabil, proiectul va primi autorizaţia finală până la sfârşitul verii şi nu este exclus ca altă companie să fie de fapt beneficiarul final. Un alt proiect eolian din judeţ este propus la Erbiceni şi va avea 8 turbine. În acest caz, investitorul este bine cunoscut: grupul german VSB, companie care gestionează sute de turbine şi zeci de parcuri solare la nivel mondial. La Erbiceni, VSB va amenaja parcul eolian pe un teren care are o suprafaţă totală de peste 170 hectare. Recent, în judeţul Iaşi şi-a făcut apariţia şi o altă firmă cu intenţia de a amenaja un parc eolian, de data aceasta la Deleni. În spatele firmei Deleni Wind Energy (înregistrată în Constanţa) se află un om de afaceri din Israel (Netanel Het Saidoof), dar între asociaţi apar firme din Olanda şi parteneri din Polonia. Deocamdată nu sunt cunoscute planurile firmei dar, recent, Comisia de monumente istorice a dat aviz favorabil investiţiei care vizează construirea a două capacităţi energetice în extravilanul comunei Deleni.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole