-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

Până luni se plătesc impozitele pentru primul trimestru. Cum calculezi bonificațiile și ce trebuie să știi despre declarația 100

Companiile pot plăti impozitul micro și impozitul pe profit pentru primul trimestru din 2020 până luni, Guvernul încurajând asta prin reduceri la sumele datorate. Pentru a face plățile și a beneficia de bonificații, autoritățile au pus la dispoziție, începând de miercuri, o nouă versiune a formularului 100. Iată cele mai importante chestiuni de știut.

1. Declarația 100 a fost actualizată pentru a reflecta bonificațiile. Marți, Fiscul a venit cu un ordin prin care a adaptat formularul 100 pentru ca firmele să poată trece în el reducerile de impozit promise prin Ordonanța de urgență a Guvernului 33/2020. Apoi, miercuri a fost pusă la dispoziție și o versiune electronică actualizată a declarației, ceea ce înseamnă că firmele o pot completa și trimite online deja. Declararea și plata se fac până la data de 27 aprilie 2020.

2. Reducerile de impozit ajung până la 10%. Ordonanța amintită mai sus prevede reduceri atât în funcție de mărimea companiei plătitoare, cât și în funcție de impozitul datorat. Mai exact, pentru plata impozitului pe profit pentru trimestrul I, marii contribuabili primesc o reducere de 5%, iar contribuabilii mici și mijlocii primesc o reducere de 10%. Pentru plata impozitului micro pentru trimestrul I, reducerea este de 10%, indiferent de mărimea firmei.

3. Cum se reflectă bonificațiile în declarațiile fiscale. Pentru a depune declarația 100 și a face plata, atât pentru micro, cât și pentru profit, se trece în formular direct suma rezultată după autocalcularea bonificației. Însă se trece pe un rând special și bonificația. În cazul plătitorilor de impozit pe profit, bonificația va trebui trecută și în declarația 101, la momentul declarării impozitului pentru întreg anul 2020.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole