18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Pământ uscat până la adâncimea de 1 metru. Aproape toate zonele agricole din țară vor fi afectate de secetă în perioada 21 – 27 iulie

Conţinutul de apă în cultura de porumb neirigat, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi a Transilvaniei, iar local în sudul şi estul Olteniei.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 – 27 iulie, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, pe suprafeţe extinse din Oltenia, local în nordul, nord-vestul, vestul şi centrul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nordul Moldovei.

La culturile prăşitoare, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30 – 32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol, îndeosebi din sudul, sud-estul şi vestul ţării, se va produce în continuare fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi/sau uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului de apă prin evapotranspiraţie al plantelor, notează Agerpres.

Grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole, în aproape toată ţara. În culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară, plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (30-100%) şi recoltare.

La cultura de rapiţă se va finaliza recoltarea, la nivelul întregii ţări.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole