16.6 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022
Array

Palatul Cantacuzino- wc public. Primăria mai bate 2 cuie…la intrare

- Advertisement -

Palatul Cantacuzino, proprietate a unor personalități din perioada medievală, Cantacuzinii și Roznovenii, unde se presupune că au copilărit cronicarii Miron Costin si Ion Neculce, a depășit stadiul de ruină și a ajuns wc public. Un consilier pășcănean atrage atenția autorităților asupra situației, dar realitatea nu pare să se schimbe.

Istoria unui monument istoric din Pașcani zace sub nepăsarea autorităților, a vandalilor, dar și a lipsei de civilizație a cetățenilor, ajungând în prezent nu numai o ruină, ci un focar de infecție și un pericol pentru cei care tranzitează zona respectivă din Parcul Municipal. O anexă a clădirii fostului Palat Cantacuzino din Pașcani s-a transformat recent chiar în wc public, așa cum atrage atenția consilierul Marius Pintilie în ultima ședință de consiliu local. El precizează că spațiul nu este numai lăsat în paragină, fiind în continuare distrus datorită căilor de acces care nu sunt securizate.

Părăsit din februarie 2011, lăsat fără pază până în august 2012, edificul a fost vandalizat în repetate rânduri, fiind furate până și bucăți de fier din structura de rezistență a pereților, sau cabluri electrice, pe lângă parchet sau alte bunuri. Intrat sub supraveghearea Poliției Locale obiectivul deși supravegheat, continuă să fie ținta celor lipsiți de orice educație sau respect. În urma sesizării făcute de consilier, primaria a trimis o echipă de intervenție pentru a bloca iarăși căile de acces în clădire și a igieniza spațiile , iar poliția locală a primit din nou sarcina de a supraveghea zona mai ales pe timp de noapte.

Precizăm că Primaria Municipiului a realizat un proiect pentru reabilitarea clădirii, anul acesta a fost efectuat și studiul de fezabilitate, dar procedurile sunt încetinite din cauza lipsei de fonduri și a faptului că ea apare pe Lista Monumentelor Istorice și nu se poate interveni fără avize din partea Ministerului Culturii.

Administrația Locală a achitat acum 2 ani suma de 180 de mii de euro pentru achiziționarea imobilului și a inițiat tratative de obținere a unor fonduri de la Ministerul Culturii încă din 2013, pentru a reface clădirea și a o readuce în circuitul cultural al zonei, urmând ca în viitor să aibă destinația de centru cultural, însă până atunci, Palatul Cantacuzino din Pașcani, care a rezitat bombardametelor celui de al II-lea război mondial, riscă să se prăbușească din cauza indiferenței și lipsei de civilizație.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow