More

  Palatul Cantacuzino- wc public. Primăria mai bate 2 cuie…la intrare

  Array

  Palatul Cantacuzino, proprietate a unor personalități din perioada medievală, Cantacuzinii și Roznovenii, unde se presupune că au copilărit cronicarii Miron Costin si Ion Neculce, a depășit stadiul de ruină și a ajuns wc public. Un consilier pășcănean atrage atenția autorităților asupra situației, dar realitatea nu pare să se schimbe.

  Istoria unui monument istoric din Pașcani zace sub nepăsarea autorităților, a vandalilor, dar și a lipsei de civilizație a cetățenilor, ajungând în prezent nu numai o ruină, ci un focar de infecție și un pericol pentru cei care tranzitează zona respectivă din Parcul Municipal. O anexă a clădirii fostului Palat Cantacuzino din Pașcani s-a transformat recent chiar în wc public, așa cum atrage atenția consilierul Marius Pintilie în ultima ședință de consiliu local. El precizează că spațiul nu este numai lăsat în paragină, fiind în continuare distrus datorită căilor de acces care nu sunt securizate.

  Părăsit din februarie 2011, lăsat fără pază până în august 2012, edificul a fost vandalizat în repetate rânduri, fiind furate până și bucăți de fier din structura de rezistență a pereților, sau cabluri electrice, pe lângă parchet sau alte bunuri. Intrat sub supraveghearea Poliției Locale obiectivul deși supravegheat, continuă să fie ținta celor lipsiți de orice educație sau respect. În urma sesizării făcute de consilier, primaria a trimis o echipă de intervenție pentru a bloca iarăși căile de acces în clădire și a igieniza spațiile , iar poliția locală a primit din nou sarcina de a supraveghea zona mai ales pe timp de noapte.

  Precizăm că Primaria Municipiului a realizat un proiect pentru reabilitarea clădirii, anul acesta a fost efectuat și studiul de fezabilitate, dar procedurile sunt încetinite din cauza lipsei de fonduri și a faptului că ea apare pe Lista Monumentelor Istorice și nu se poate interveni fără avize din partea Ministerului Culturii.

  Administrația Locală a achitat acum 2 ani suma de 180 de mii de euro pentru achiziționarea imobilului și a inițiat tratative de obținere a unor fonduri de la Ministerul Culturii încă din 2013, pentru a reface clădirea și a o readuce în circuitul cultural al zonei, urmând ca în viitor să aibă destinația de centru cultural, însă până atunci, Palatul Cantacuzino din Pașcani, care a rezitat bombardametelor celui de al II-lea război mondial, riscă să se prăbușească din cauza indiferenței și lipsei de civilizație.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cadrele didactice din județul Iași se pot vaccina la Târgu Frumos, un centru amenajat

  Printr-o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași s-au stabilit următoarele fluxuri și centre de vaccinare care vor fi deschise începând...

  Sedință de Consiliu Local importantă la Primăria Miroslovești

  Sedinta importanta de Consiliu Local la Primaria comunei Miroslovesti, vineri, 15 ianuarie. Pe ordinea de zi au fost inscrise 16 proiecte de hotarare, importante...

  Pregatiri pentru mutarea activitatii Scolii „Iordache Cantacuzino

  Pregatiri intense pentru relocarea activitatii educationale a Scolii Iordache Cantacuzino din Pascani. Cladirea urmeaza sa intre in renovare, din primavara acestui an iar pana...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI