16.9 C
Paşcani
miercuri, septembrie 27, 2023
Array

Palatul Cantacuzino Paşcani, pe lista monumentelor istorice ce urmează să fie restaurate

Solutii pentru monumentele istorice lasate in paragina din cauza indelungatelor procese de revendicare. Acesta a fost motivul discutiilor din sedinta de ieri, 28 mai a.c., de la Prefectura Iasi. Directia Judeteana pentru Cultura a prezentat un raport cu toate cladirile istorice ce necesita sa intre urgent intr-un proces de restaurare. Printre acestea se afla Conacul de la Deleni si Palatul Cantacuzino, asta deoarece unul dintre balconul palatului, realizat in timpul Cantacuzinilor, a fost introdus pe lista monumentelor istorice protejate de lege.

Palatul se afla acum in curs de a fi achizitionat de Primaria Pascani, iar peste cateva saptamani urmeaza sa fie semnat contractul de vanzare-cumparare, cele doua parti, Primaria si avocatii proprietarilor negociind ultimele detalii. Imediat dupa semnarea acestuia urmeaza sa fie platita prima rata de 60.000 euro, din valoarea totala de 180.000 euro cu plata in doi ani.
Reprezentantii Primariei Pascani sustin ca au discutat deja cu cei de la Ministerul Culturii pentru gasirea unor surse de finantare necesare renovarii palatului, iar imediat dupa semnarea contractului se vor face demersurile necesare pentru obtinerea finantarii.

Se intentioneaza ca dupa renovare, acolo sa fie mutat Muzeul Municipiului Pascani, iar cladirea sa fie reintrodusa in circuitul cultural al orasului. De asemenea, se doreste reamenajarea parcului din zona palatului, cel mai probabil cu bani de la bugetul local. In ceea ce priveste Conacul Cantacuzino- Delenu din comuna Deleni, acesta se afla inca intr-un proces de revendicare, astfel ca nu se vor putea executa lucrari de restaurare pana la finalizarea procesului.

Alte articole

Crosul Toamnei, la Pașcani. Eveniment programat pentru luna octombrie – DOC

Programul de activități cultural-educative al Primăriei Pașcani va fi...

Se fac înscrieri pentru festivalul „Rampa Teatrală”, organizat de Casa de Cultură Pașcani

Au început înscrierile pentru festivalul „Rampa Teatrală”, organizat de...

Marea dictare în engleză și franceză, la Miron Costin Pașcani – FOTO

Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită într-un mod...

Primarul Pașcaniului, o săptămâna in concediu

Edilul municipiului Pașcani pleacă in concediu de odihna. Vacanta...