21.9 C
Paşcani
joi, august 18, 2022

Pâinea, mai scumpă ca niciodată

- Advertisement -

„Pâinea noastră cea de toate zilele” a ajuns să fie cumpărată cu porția de români. Clasica franzelă ajunge la aproape doi lei. Lanțul scumpirilor pornește de la sursă. Fermierii au cheltuieli mai mari și au crescut prețul grâului. La rândul lor, distribuitorii au simțit din plin scumpirile la carburanți. Și comercianții au cheltuieli mai mari și au scumpit produsele.
Făina costă cu peste 20% mai mult, fațță de anul trecut. În final, cel care resimte toate aceste scumpiri este românul de rând – cumpărătorul – care a găsit repede o soluție: cumpără mai puțin.

Alimentul de bază la români – pâinea, care nu lipsește de la nicio masă, ne ustură la buzunare. S-a scumpit cu aproape 17% în ultimul an, potrivit BNR, mult peste media inflației. Și materia primă – făina – s-a scumpit cu peste 20%.

Încă din faza de materie primă vedem consecințele scumpirilor. Prețul grâului a atins maximul ultimilor 14 ani, după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar agricultorii s-au confruntat, în ultimul an, și cu alte probleme.

Iar proprietarii de fabrici de pâine se văd nevoiți să țină pasul cu scumpirile…cum altfel…crescând prețul.

Toate cerealele au atins niveluri record de preț – care se văd direct în buzunarele cumpărătorilor. De exemplu, uleiul a înregistrat creșteri de prețui de peste 30%.

Continuarea pe FOCUS

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow