12.4 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Pachet de legi pentru dezvoltarea și sprijinirea start-up-urilor și IMM-urilor din sectorul tech

Sectorul IT&C reprezintă aproape 7% din PIB-ul României, fiind o industrie strategică cu perspective excelente pentru viitor. Pentru a-și atinge potențialul, companiile din IT aflate la început de drum au nevoie de o legislație coerentă, care să le faciliteze creșterea rapidă pentru revendicarea statutului de unicorn al industriei.

Deputații USR, Monica Berescu, Oana Țoiu și Viorel Băltărețu au depus un set de propuneri legislative ce au ca obiectiv sprijinirea microîntreprinderilor, fondatorilor de startup-uri, și a IMM-urilor aflate în căutare de capital.
Prin cele 3 legi depuse în Parlament se introduce posibilitatea emiterii unei clase distincte de acțiuni (L53/2022) – acțiuni executive – care să ofere acționarului mai multe voturi per acțiune; pentru eliminarea plafonului minim de investiții pentru Business Angels (B592/2022) și pentru includerea centrelor de inovare digitală în categoria incubatoarelor de afaceri (B591/2022).

”În prezent, sectorul IT&C are un potențial enorm de dezvoltare și îi poate conferi României statutul de jucător la nivel european și mondial. Avem companii care au început cu o mână de angajați și care au devenit unicorni, listați la bursa din New York. Ne dorim să transformăm acest vis într-o realitate pentru antreprenorii din IT. Rolul nostru este să le creăm cadrul legal oportun astfel încât companiile să atragă finanțări, să emită diferite clase de acțiuni pentru atragerea de capital și să aibă acces la cele mai noi tehnologii. Prin aceste legi, oferim cele mai bune premise pentru start-up-urile și IMM-urile din IT pentru a se dezvolta pe plan mondial și pentru a așeza România pe primele locuri în economia digitală globală”, explică Monica Berescu, deputat USR, Vicepreședinte Comisia pentru tehnologia informației din Camera Deputaților și unul dintre coinițiatorii acestei legi.

Pachetul legislativ este în circuitul parlamentar și în paralel, inițiatorii legii au demarat o serie de consultări publice și dezbateri cu mediul din România. Până în prezent au fost organizate mese rotunde cu reprezentanții industriei București, Timișoara și Cluj-Napoca, ultima fiind organizată săptămâna trecută la Iași, pe data data de 28 octombrie.
Masa rotundă organizată la Iași a adus împreună, la aceeași masă, antreprenori, reprezentanți din mediul academic și juridic precum şi parlamentari pentru a defini un cadru legal eficient, care să faciliteze dezvoltarea sustenabilă a afacerilor aflate la început de drum.
Feedback-ul lor și ideile prezentate vor deveni amendamente, ce vor fi depuse în comisiile de specialitate și apoi votate în plen.
România are un potențial enorm pentru a deveni o forță europeană în industria IT&C, fapt recunoscut și pe plan internațional. IT-istii români sunt apreciați și ofertați la nivel mondial de către marile corporații, care activează în dezvoltarea de software, automatizarea proceselor repetitive (RPA), servicii de cloud sau social media.

Deputat USR – Monica Berescu

 

Alte articole