26.5 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 24, 2021
26.5 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 24, 2021

Ovideniile sau Ziua Luminii

Ultimele știri

În tradiţia populară, de Ovidenie (21 noiembrie) sau de „Ziua luminii”, cum mai este cunoscută, începe cu adevărat iarna * ritualurile magice ce se desfăşoară acum au rolul de a aduce încredere, iar duhurile rele ce încep a-şi face apariţia sub ocrotirea nopţii pot fi înlăturate cu uşurinţă * gospodinele pregătesc vărzări sau plăcinte cu dovleac.

Creştinii sărbătoresc astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Cunoscută în tradiţia populară şi cu numele de „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”, sărbătoarea este o zi a luminii care sparge întunericul morţii. Se spune că de la Ovidenii a început şi tradiţia praznicelor şi tot acum începeau Filipii, sărbători ţinute de teama lupilor, pentru paza gospodăriilor.

Tradiţiile specifice sărbătorii de Ovidenii încep din Ajun, când credincioşii merg în cimitire şi aprind lumânări pentru sufletul moşilor şi strămoşilor, mai ales pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru copiii nebotezaţi. Această tradiţie este una care a rezistat mai ales în zona Moldovei. Tot aici se mai dau de pomană vărzări şi vase cu apă, dar cea mai importantă în această noapte este lumina.

Continuarea pe Evenimentul 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
câțiva nori
26.5 ° C
27.8 °
25.2 °
43 %
2.4kmh
21 %
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
29 °
mar
32 °
mie
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI