18.2 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022

Ouăle vopsite sunt nelipsite la masa de Paşte, dar chimicalele din vopsea pot fi foarte periculoase. Care sunt cele mai nocive

Pictate frumos, în culori vii, sidefate şi strălucitoare, ouăle de Paşte nu pot lipsi de pe vreo masă. Numai că în spatele nuanţei perfecte stau o mulţime de aditivi. Chimicalele din vopsea s-au înmulţit în ultimii ani şi fără să ştim ne pun în pericol sănătatea.

Daca ne uitam pe eticheta vedem ca, de fapt, contine foarte multe e uri. E-uri care se înmulţesc de la an la an. Regăsim acum în vopsea cu 58% mai mulţi aditivi decât în 2015. Dacă în urmă cu şase ani într-un plic de vopsea erau 7 substanţe toxice, acum numărul lor a ajuns la 12.

Cei mai periculoşi sunt azorubina, albastrul briliant, tartrazina şi benzoatul de sodiu. Medicii spun că în cantităţi mari, aceste substanţe pot cauza reacţii alergice, iritaţii gastrice, pot afecta ficatul şi rinichii.

Cei care vor să pună pe masă produse mai sănătoase, pot încerca să-şi facă acasă o vopsea naturală, ca pe vremuri din ceapă roşie, afine, sfeclă, turmeric. Sau pot apela la meşterii populari. Câteva ouă cu aditivi nu sunt neapărat novice, spun medici. Problema e când la aceeaşi masă, combinăm multe produse cu e-uri – cozonac, pască, şi putem ajunge să mâncăm 100 de aditivi la o masă.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow