16.6 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 18, 2021
Array

Osemintele domnitorului Cuza, înapoi la palat. Mitropolia se împotrivește

Dosar cu zeci de acte doveditoare si solicitare depusa la Mitropolia Moldovei de catre autoritatile locale din Ruginoasa pentru readucerea osemintelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza in comuna, la mormantul din biserica Domneasca, dupa cum a fost dorinta domnitorului. Raspunsul se lasa asteptat din partea IPS Teofan. O dezbatere pe aceasta tema a avut loc la Centrul Cultural din Ruginoasa.

a i cuza

Demersuri, fara nici un rezultat, deocamdata, din partea comisiei speciala infiintate formata din autoritatile locale, preoti si sateni, pentru stramutarea osemintelor lui Cuza de la Biserica “Trei Ierarhi” din Iasi la Biserica Domneasca din Ruginoasa, din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

In cadrul unui evenimet ce a avut loc sambata, Cristina Axinia, directorul Centrulu Cultural din Ruginoasa a vorbit celor prezenti despre circuitul istoric al osemintelor Domitorului si de ce ar trebuie ca acestea sa se afle ingropate in mormantul din incinta bisericii din comuna.

Domnitorul a murit in mai 1873, in Germania, la Heidelberg. Trupul imbalsamat a fost adus la Ruginoasa, intr-un sicriu de metal. Insa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost mutat la Manastirea “Trei Ierarhi”, acolo unde se afla si astazi. Autoritatile au incercat in ultimii ani sa faca demersuri pentru ca osemintele sa fie stramutate inapoi la Palatul domnesc de la Ruginoasa, pentru a respecta si dorinta domnitorului inainte de moarte.

Mentionam ca sambata, la Biserica Domneasca a avut loc si o slujba de pomenire in memoria domnitorului, pe 15 mai implinindu-se 141 de ani de la moartea sa. www.bittv.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Incidența COVID-19 a depășit 2/1.000 în orașul Hârlău

Orașul Hârlău a depășit incidența de 2 la mia de locuitori (2,33). În această situație, prin ordinul...

Accident rutier grav dupa Hanul Drăgușeni. O mașină a fost ruptă în două

Accident rutier grav dupa Hanul Draguseni, vineri, in jurul orei 17:00. Intr-o fotografie de la eveniment postata...

Se scumpește apa îmbuteliată. Președintele APIA: Prețul crește cu cel puțin 20% și se va vedea la raft din octombrie

Valul scumpirilor continuă. Va crește și prețul apei îmbuteliate, iar majorarea va fi de cel puțin 20%,...

A fost identificat autorul furtului dintr-un birou din spatele Judecătoriei Pașcani

Poliţiştii Poliţiei Municipiului Paşcani efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt. Persoana...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI