-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la Faţă, mâine. Superstiții și tradiții

Creştinii ortodocşi sărbătoresc vineri, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare importantă la mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului. Astfel, credincioşii care ţin post pot în această zi să consume peşte.

Totodată, astăzi, pe 5 august, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitor al Seminarului Teologic de la Neamţ, în curtea seminarului fiind o biserică închinată acestui sfânt, care a fost şi profesor de limba română la seminarul nemţean.

Pe 6 august, creştinii ortodocşi serbează Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Obrejenia sau Probejenia. Sărbătoarea marchează momentul de pe muntele Tabor, când apostolii sunt martori la schimbarea la faţă a Mântuitorului. Potrivit textelor biblice, chipul Mântuitorului s-a făcut altul, iar faţa sa a devenit strălucitoare ca soarele, hainele albe ca zăpada, iar alături de Acesta se arată alţi doi bărbaţi, despre care se spune că ar fi Moise şi Ilie.

Totodată, potrivit explicaţiilor teologice, Schimbarea la Faţă este menită să arate omului că are posibilitatea de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. Totodată, este privit ca moment în care Hristos îşi descoperă celor din jur dumnezeirea prin natura sa umană.

Potrivit tradiţiei creştine, Schimbarea la Faţă a început să fie sărbătorită de la începutul secolului al IV-a, când Sfânta Împărătească Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor. Totuşi, este atestată documentar abia de la jumătatea secolului al V-lea.

Pentru Biserica de Apus sărbătoarea a fost atestată documentar după 1450, de către Papa Calist al III-lea.

Pentru biserica rusă în general, în această zi se pomenesc morţii şi se aduc la biserică struguri, care se împart credincioşilor.

Tradiţii şi superstiţii

Potrivit credinţei populare, fie odată cu Schimbarea la Faţă, fie de Adormirea Maicii Domnului (15 august), începe toamna, iar vara îşi pierde din puteri. De aceea, cel puţin în zonele de munte, începând cu Schimbarea la Faţă nu se mai doarme afară, iar râurile nu mai pot fi folosite pentru scăldat. Totodată, se crede că cei care nu respectă această zi se vor usca la fel ca florile care încep de acum să se veştejească, cei care spală în această zi vor fi năpădiţi de păduchi, iar fetele care se spală în această zi pe cap nu le va mai creşte părul „aşa cum nici iarba nu mai creşte din această zi“.

O altă credinţă populară spune că cei care nu îşi văd la răsărit umbra capului vor muri cu siguranţă până la finalul anului, iar cei care se ceartă astăzi vor avea parte de acelaşi lucru până în următorul an.

În ziua de Schimbare la Faţă se spune că este bine să renunţi la patimi, pentru că vei fi ajutat de Dumnezeu să te vindeci de acestea, iar femeile însărcinate care ţin această sărbătoare vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

Tot astăzi, în lumea satului, există obiceiul sfinţirii grădinilor, dar şi a boabelor de grâu pentru semănat sau a recoltelor. Această zi marchează, de asemenea, încheierea perioadei cositului şi a adunatului fânului.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow