19.4 C
Paşcani
duminică, iulie 3, 2022
Array

Orice căsnicie are două hopuri mari: la câţi ani după căsătorie apar

Orice casnicie are suisuri si coborasuri, dar ca cele mai mari doua hopuri in mariaj au loc dupa un numar exact de ani de la punerea pirostriilor este un fapt mai putin cunoscut.

Un grup de oameni de stiinta, specialisti in psihologie, au analizat relatiile a 93 de cupluri casatorite pe parcursul primilor zece ani dupa ce s-au casatorit. Rezultatele studiului publicat in „Developmental Psychology” arata ca, in prima decada de casatorie”, cuplul trebuie sa infrunte doua rascruci importante, caracterizate de tensiuni in relatie si probleme in casnicie.

Casatoriile incep de regula cu o perioada de bine, plina de pasiune, entuziasm si intelegere, denumita „efectul lunii de miere”. Dupa ce starea de euforie dupa casatorie dispare, relatia de cuplu intra intr-un ritm usor descendent care ating punctul critic la patru ani dupa ce s-a spus „Da” in fata altarului sau doar a starii civile.

Dupa hopul de dupa patru ani, daca acesta este depasit, relatia intra intr-o perioade de stabilizare, dar se deterioreaza cand se implinesc aproximativ opt ani de la momentul nuntii, spune profesorul Lawrence A. Kurdek, coordonatorul studiului si psiholog la Wright State University in Dayton (Ohio, SUA).

Potrivit psihologului Kurdek, primul declin in relatia de casnicie are loc pe fondul adaptarii pentru noul rol: acela de sot si acela de sotie, dar si rolului de familie.

Al doilea declin, cel de dupa opt ani, are legatura, de regula, cu nasterea copilului.

Desi cifrele – 4 ani si, mai cu seama 8 ani (cand are loc cea mai grea incercare in casnicie) – par a fi aleatorii, psihoterapeutul Lonnie Barbach din Mill Valley (California, SUA) a constatat ca cele mai multe cupluri pe care le trateaza sunt cele care sunt casatorite de aproximativ opt ani.

Susan Fitzpatric, din San Diego (California), este un exemplu clar. Nu cu mult timp inainte sa divorteze, cand inca nu avea ganduri de despartire, si-a reluat cursurile la universitatea si a plecat in prima ei vacanta, de scurta durata ce-i drept, fara sotul ei. Aceste semne de independenta au fost deranjante pentru sotul lui Susan. Astfel ca a cazut in mrejele unei alte femei si a avut, in aceeasi perioada cu „manifestatiile de independenta” ale sotiei sale, o aventura extraconjugala. Toate acestea s-au intamplat la opt ani dupa casatorie si s-au incheiat cu divort.

Statisticile confirma constatarile psihologului Kurdek. Centrul National de Statistica din SUA a aratat ca durata medie a unei casnicii este 7,2 ani.

realitatea.net

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow