15.9 C
Paşcani
vineri, iunie 2, 2023
Array

Ordinea pe buletinele de vot

 

 

 

 

 

 

Candidaţii la alegerile parlamentare din judeţul Iaşi au putut consulta încă de aseară portalul web al Prefecturii Iaşi, de unde au putut afla ce loc ocupă pe viitoarele buletine de vot. Tragerea la sorţi pentru stabilirea poziţiei pe buletin a fiecărui candidat, în funcţie de formaţiunea politică din care face parte, a avut loc ieri, la nivelul Biroului Electoral Judeţean.

Procesul de tragere la sorţi s-a desfăşurat în patru etape. În prima etapă s-a stabilit ordinea partidelor parlamentare: pe prima poziţie se va afla USL, pe a doua ARD, iar pe a treia UDMR. În etapa ce vizează partidele neparlamentare, pe prima poziţie s-a aflat PSDM, urmat de PP-DD, PRM, PER, respectiv PAS. În cadrul etapei cu numărul trei, s-a ales ordinea celor 18 minorităţi. Pentru ultima etapă nu a fost nevoie de nicio tragere la sorţi, deoarece din rândul candidaţilor independenţi doar unul singur s-a înscris în cursa electorală.

Potrivit unei decizii a BEC, tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinele de vot se efectuează în condiţiile articolului 34 din Legea 35/2008, concomitent pentru Camera Deputaţilor şi Senat, rezultatele acesteia fiind valabile pentru întreaga circumscripţie electorală judeţeană.

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegerile parlamentare şi candidaţii independenţi, au depus până la data de 30 octombrie listele de candidaturi pentru scrutinul din iarnă, campania electorală, începută ieri, pe 9 noiembrie, urmând să se încheie pe 8 decembrie, la ora 7.00.
ziarulorizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow