35.2 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022

Opozitie solicita consultari pentru diminuarea taxelor si impozitelor locale. Primarul sustine ca are nevoie de bani

Propunerea de diminuare a taxelor si impozitelor locale la Pascani, pe motiv ca sunt prea mari si greu de suportat de familiile cu venituri mici si IMM-uri, bate pasul pe loc.

Consilierii din opozitie, initiatorii acestui demers au solicitat, din nou, o intalnire de urgenta cu primarul municipiului Marius Pintilie, in vederea initierii unui proiect de hotarare.

Ei au cerut ca nivelul de impozitare sa fie cu putin peste cel dinainte de majorarea cu o medie de peste 40%, iar taxa de salubritate sa fie la jumatate in suburbiile municipiului, pe motiv ca sunt zone rurale.

Consilierul Mihai Dediu a precizat ca o astfel de discutie trebuie sa aiba loc cu reprezentantii tuturor formatiunilor politice din legislativul local, inainte de indexarea taxelor si impozitelor locale conform prevederilor legale.

 

Primarul a uitat de promisiuni

In replica primarul Marius Pintilie a admis ca o astfel de discutie poate avea loc dar ca el isi mentine punctul de vedere pe acesta tema. Mai exact edilul a subliniat ca la Pascani nivelul de impozitare ar fi unul mediu si ca Primaria are nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile de functionare si cele pentru investitii. De asemenea Pintilie a atras atentia ca pana la sfarsitul anului trebuie luata o decizie privind indexarea taxelor locale.

Propunerea consilierilor din opozitie vine in contextul tot mai multi contribuabili din Pascani sustin ca taxele si impozitele la Pascani sunt prea mari, iar unii chiar nu au cu ce sa le plateasca. Majoritatea cetatenilor intervievati de BIT TV considera ca taxele si impozitele ar trebui sa fie diminuate.

Si primarul municipiului, atunci cand era consilier local in opozitie, era de parere ca “nu este normal ca pascanenii sa plateasca taxe si impozite pentru conditii care in realitate nu exista” . Declaratia apare intr-un clip electoral. In acelasi context Marius Pintilie a promis sprijin pentru micii intrerprinatori si producatorii locoali. La scurt timp taxele si impozitele au fost majorate substantial, in unele cazuri de doua sau 3 ori mai mult, la propunerea edilului cu votul consilierilor PNL si Pro Romania.

Care sunt propunerile de diminuare

Mentionam ca cererea a fost depusa la secretariatul Primariei Pascani, in cursul zilei de luni 9 mai, iar anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul PSD Pascani.
Conform documentuluil initiatorii solicita ca pentru locuitorii din oras taxa de salubritate sa nu mai fie majorata la 13 lei/persoana/luna, asa cum a solicitat primarul ci sa ramana la nivelul actual, de 12 lei/persoana/luna iar in cele cinci sububii, considerate zone rurale, taxa de salubritate sa fie diminuata la jumatate, 6 lei/pesoana/luna.
De asemenea, consilierii PSD si PMP au propus diminuarea cotei de impozitare pentru cladirile rezidentiale si anexa detinute de persoanele fizice de la 0,1% cat este acum , la 0,09% , putin maim ult fata de 0.08% cat era inainte de majorare.
Cota de impozitare pentru cladirile nerezidentiale ale persoanelor fizice ar urma sa fie diminuata de la 1% cat este acum, la 0,3%, cu 0,1% mai mult decat era inainte de majorare.
Si impozitul pe terenuri la persoane fizice ar trebui sa fie mai mic in opinia consilierilor din opozitie. In intravilan Ar trebui sa scada de la 9000 lei la 7167 lei/ha in zona A, de la 6400 la 5000 lei/ha in zona B, de la 4100 – la 3164 lei in zona C si de la 2200 la 1672 lei in zona D de impozitare, pentru fiecare hectar de teren. Noile valori propuse sunt putin mai mari decat cele care erau inainte de majorarea lor cu peste 40%.
Si societatile comerciale ar ruma sa beneficieze de taxe si impozite mai mici, daca primarul municipiului va da curs solicitarii consilierilor din opzitie. Consilierii PSD au argumentat ca diminuarile sunt necesare pentru a pastra locurile de munca si unele societati de la faliment.
Mai exact cota de impozitare pentru cladirile nerezidentiale ar ruma sa fie diminuata de la 1% cat este acum, dupa majorare la 0,5%, in 2021 fiind de 0,4%. De asemenea pentru terenurile din itnravilan impozitele ar urma sa fie diminute de la 9000 le la 7167 lei in zona A, de la 6400 la 5000 lei in zona B, de la 4100 la 3164 lei in zona C si de la 2200 la 1672 lei, pentru fiecare hectar de teren.
Consilierii din opozitie sustin ca acest demers este un act reparatoriu pentru contribuabilii pascaneni, necesar in actualul context social si economic.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Primăria Târgu Frumos angajează jurist

Primaria Orasului Targu Frumos organizeaza concurs pentru angajarea unui...

O nouă acțiune de dezinsecție în Pașcani și suburbii

O nouă acțiune de dezinsecție în municipiul Pașcani la...

Incep lucrarile pentru apa si canalizare. A avut loc prima sedinta de pregatire

Vesti bune pentru pascaneni. Lucrarile pentru extinderea si repararea...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow