18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Opozitia propune diminuarea semnificativa a taxelor locale din Pascani, majorate cu peste 40% de consilierii PNL si ProRomania. Este o masura necesara si reparatorie!

 

Aproape jumatate din legislativul pascanean solicita diminuarea semnificativa a taxelor si impozitelor locale incepand cu anul 2023, dupa ce, pentru anul in curs au fost majorate cu o medie de peste 40% la solicitarea primarului Marius Pintilie. Cererea a fost semnata de toti consilierii din opozitie, 8 de la PSD si unul de la PMP pe motiv ca majorarea fara precendent a taxelor si impozitelor locale “ a ingreunat traiul si asa dificil al pascanenilor si al antreprenorilor din municipiu”. Initiatorii solicita edilului initiarea unui proiect de hotarare in care sa fie incluse si o serie de dimunuari dar si indexarea cu rata inflatiei, obligatorie conform prevederilor legale. Cererea a fost depusa la secretariatul Primariei Pascani, in cursul zilei de luni 9 mai, iar anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul PSD Pascani.

Consilierii din opozitie au anexat la cerere si un tabel cu propunerile de diminuare a taxelor si impozitelor locale, cu precizarea ca nu vor vota proiectul de indexare cu rata inflatiei, 5,1% daca nu vor fi aplicate, mai intai, diminuarile solicitate.

Taxa de salubritate, la jumatate pentru suburbii

Conform documentului, initiatorii solicita ca pentru locuitorii din oras taxa de salubritate sa nu mai fie majorata la 13 lei/persoana/luna, asa cum a solicitat primarul ci sa ramana la nivelul actual, de 12 lei/persoana/luna iar in cele cinci sububii, considerate zone rurale, taxa de salubritate sa fie diminuata la jumatate, 6 lei/pesoana/luna. Consilierul local Dumitru Pantazi, presedintele PSD Pascani sustine ca acest subiect urmeaza sa fie analizat in profunzime si ca este posibil ca grupul PSD sa depune un proiect de hotarare in acest sens. Pantazi a explicat ca solicitarea se justifica avand in vedere contextul economic si social dar si pentru ca locuitorii din suburbia produc mai putin gunoi menajer.

Taxe si impozite mai mici pentru cetateni

De asemenea, consilierii PSD si PMP propun diminuarea cotei de impozitare pentru cladirile rezidentiale si anexa detinute de persoanele fizice de la 0,1% cat este acum , la 0,09% , putin maim ult fata de 0.08% cat era inainte de majorare.
Cota de impozitare pentru cladirile nerezidentiale ale persoanelor fizice ar urma sa fie diminuata de la 1% cat este acum, la 0,3%, cu 0,1% mai mult decat era inainte de majorare.
Si impozitul pe terenuri la persoane fizice ar trebui sa fie mai mic in opinia consilierilor din opozitie. In intravilan Ar trebui sa scada de la 9000 lei la 7167 lei/ha in zona A, de la 6400 la 5000 lei/ha in zona B, de la 4100 – la 3164 lei in zona C si de la 2200 la 1672 lei in zona D de impozitare, pentru fiecare hectar de teren. Noile valori propuse sunt putin mai mari decat cele care erau inainte de majorarea lor cu peste 40%.

Sperante pentru societati

Si societatile comerciale ar ruma sa beneficieze de taxe si impozite mai mici, daca primarul municipiului va da curs solicitarii consilierilor din opzitie. Consilierii PSD au argumentat ca diminuarile sunt necesare pentru a pastra locurile de munca si unele societati de la faliment.
Mai exact cota de impozitare pentru cladirile nerezidentiale ar ruma sa fie diminuata de la 1% cat este acum, dupa majorare la 0,5%, in 2021 fiind de 0,4%. De asemenea pentru terenurile din itnravilan impozitele ar urma sa fie diminute de la 9000 le la 7167 lei in zona A, de la 6400 la 5000 lei in zona B, de la 4100 la 3164 lei in zona C si de la 2200 la 1672 lei, pentru fiecare hectar de teren.

O initiativa reparatorie si necesara!

Consilierii din opozitie sustin acest proiect este un act reparatoriu pentru contribuabilii pascaneni, necesar in actualul context social si economic. Diminaurea taxelor si impozitelor ar trebui facuta inaintea indexarii lor cu rata inflatiei, conform prevederilor legale, pentru ca impactul ajustarilor impuse de lege sa fie mai mic, dar ar ruma sa fie aplicata din anul 2023, nu retroactiv.

In acelasi context consiliera Gabriela Nedelcu a atras atentia ca sunt tot mai multi contribuabili care nu mai reusesc sa isia chite taxele si impozitele locale, dupa ce au fost majorate iar adminsitratia locala trebuie sa intervina promt cu solutii.

Situatia descrisa in conferinta de presa este confirmata si de numeroasele reclamatii de la audiente sau de pe retelele de socializare ale contribuabililor care sustin ca
nu mai pot sa isi achite taxele si impozitele locale.
Majoritatea dintre cetatenii intervievati de reporterii BIT TV spun ca taxele si impozitele locale ar trebui sa fie mai mici iar o astfel de masura ar fi encesara.

Rerezentantii Primariei au refuzat sa prezinte un punct de vedere al institutiei, la solicitarea BIT TV, privitor la demersul consilierilor din opozitie.
In momentul de fata, in legislativul local, alianta formata din consilierii PNL si cei de la ProRomania nu mai au majoritate de voturi ci este la egalitate cu opozitia, dupa ce liberalul Constantin Nemtanu a preluat un mandat de consilier judetean.

Alte articole