-5.4 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Operatorul local a cumparat o rabla pentru transportul elevilor. Participarea la licitatie, supusa aprobarii Consilului Local in timpul desfasurarii ei, la cererea primarului

Societatea pascaneana de transport public local a cumparat un autobuz vechi de peste 15 ani cu norma de poluare Euro 3 de la regia locala de termoficare, fostul operator de transport, aflat in prrocedura de faliment. Autobuzul marca Volvo urmeaza sa fie folosit pentru transport ocazional posibil si pentru elevii scolii “Iordache Cantacuzino” care fac naveta la scoala din cartierul Fantanele. Achizitia a fost facuta printr-o licitatie organizata de lichidatorul regiei care a scos la vanzare bunurile RAGCL pentru achitarea datoriilor. Pretul de adjudecare este de 21400 lei fara TVA iar banii trebuie achitati in maxim cinci zile. La aceeasi licitatie a mai fost scos la vanzare inca au autobuz marca Setra din anul 2002 pentru suma de 14700 lei fara TVA. Acesta a fost adjudecat de o persoana fizica pentru suma de 25 000 lei, fara TVA. Si operatorul local de transport a licitat pentru achizitionarea lui dar s-a oprit la suma de 20.000 lei. Licitatia a avut loc la Iasi, pe 31 august a.c. incepand cu ora 12.00 si a durat cca 30 de minute.

Tupeu maxim, ilegalitati fara precedent

Subiectul a fost discutat, pe larg, in cadrul sedintei legislativului local care a avut loc in aceesi zi incepand cu ora 10.00. Primarul municipiului a propus spre aprobarea consilierilor un proiect de hotarare privind “ aprobarea participarii societatii CLP Ecoserv SRL la licitatia organizata de catre Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL, in vederea achizitionarii a doua mijloace de transport – autobuze…” Proiectul a fost aprobat de consilierii din majoritatea PNL – Pro Romania, chiar in timp ce licitatia era in desfasurare, cu prezenta a doi reprezentanti ai societatii CLP Ecoserv.
Consilierii din opozitie au votat impotriva, invocand mai multe probleme, chiar de natura penala. Mihai Dediu a atras atentia ca reprezentantii operatorului local de salubritate s-au inscris si participa, illegal, la licitatie, fara aprobarea legislativului local, in timp ce in sala de sedinte primarul a cerut votul consilierilor in acest sens. De asemenea hotararea Consiliului Local va intra cel mai devreme in cateva zile, dupa trimiterea la Prefectura si publicare, adica dupa consumarea ei. Mai mult, a fost achitata garantia de participare de 10% din valoarea licitatiei, tot fara aprobarea Consiliului Local.

Operatorul pascanean de transport public local a cumparat autobuzul fara sa aiba banii necesari in bugetul local si fara ca achizitia sa fie cuprinsa pe lista de investitii. Gabriela Nedelcu, fostul viceprimar al municipiului a spus ca primarul ar fi trebuit sa convoace, din timp, o sedinta pentru rezolvarea acestor probleme, nu sa se voteze participarea la licitatie, chiar in timpul desfasurarii ei.

Rable pentru transportul de ocazie si al elevilor.  Acum sunt bune,  desi sunt mai vechi si mai poluante

In acelasi context, a fost pusa in discutie si oportunitate achizitionarii autobuzelor second hand. Consilierul Mihai Dediu a precizat ca autobuzele sunt vechi si poluante, nefolosite de mult timp si ca vor fi necesare sume importante pentru schimbarea cauciucurilor si pentru reparatii. De aaemenea Gabriela Nedelcu a subliniat lipsa de inconsecventa a primarului si a consilierilor PNL – Pro Romania cei care au criticat vehement achizitionarea in regim de urgenta a cinci autobuze second hand euro 4, mai bune din punct de vedere tehnic. Tranzactia a fost facuta in vara anului trecut, cu plata in rate, pentru asigurarea continuitatii serviciului de transport public local, dupa ce RAGCL a intrat in faliment dar a fost criticata pe motiv ca municipalitatea ar fi trebuit sa cumpere autobuze noi, chiar electrice, desi nu erau bani alocati in acest sens. Aceleasi critici au fost aduse proiectului si de consilierul PMP Sorin Olariu. El a participat la sedinta, de la distanta, prin videoconferinta.

In replica primarul municipiului a sustinut ca achizitionarea celor doua autobuze vechi ar fi o oportunitate avand in vedere pretul mic si faptul ca sunt luate de la alta soicetate din subordinea Consiliului Local, aflata in falimnet. Edilul a spus ca nu este nimic ilegal si a precizat. ca va a chita din buzunarul sau garantia de participare, daca va fi cazul, situatie posibila doar daca prejudiciul va fi constatat de Curtea de Conturi.

Mentionam ca proiectul propus de primar a primit avizul Comisiei Juridice, desi a fost aprobat chiar in timp ce licitatia era in desfasurare, cu sprijinul presedintelui comisiei, consilierul Catalin Conache. Consilierii din opozitie au solicitat mentionarea orei votului in procesul verbal de sedinta 12.20 si au anuntat ca vor sesiza organele de ancheta penala pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow