13.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Operaţiunea „A treia doză de vaccin”, luată în calcul contra noilor mutaţii SARS-CoV-2

Oamenii de ştiinţă şi producătorii de vaccinuri lucrează la noi seruri anti-COVID care să ofere protecţie sporită în faţa noilor tulpini ale SARS-CoV-2. Tot mai mulţi experţi vorbesc despre o a treia doză de vaccin pe care vom fi nevoiţi să o facem împotriva coronavirusului care dezvoltă periodic mutaţii tot mai puternice.

Este tot mai cert că la un interval de 6 luni de la rapelul vaccinului anti-COVID vom face un al doilea rapel. În acest moment, toţi producătorii de vaccinuri anti-COVID lucrează la identificarea unei soluţii pentru a veni cu un ser eficient şi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului pandemic.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. col. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că Pfizer/BioNTech ia în calcul o a doua doză de rapel care ar urma să fie administrată la şase luni de la rapelul realizat cu actualul vaccin anti-COVID.   „Studiile care se efectuează la acest moment – de pildă, pentru vaccinul de la Pfizer, în eventualitatea unei a treia doze – recomandă acest lucru la 6 luni. Tocmai de aceea noi nu aveam clar stabilit acum un moment oportun pentru reluarea schemei de vaccinare”, a declarat medicul militar.

Ce a anunţat compania Pfizer

De altfel, pe data de 25 februarie, Pfizer/BioNTech a anunţat că a demarat un studiu care ia în calcul posibilitatea administrării unei a treia doze din serul anti-COVID ca reacţie la apariţia noilor tulpini SARS-CoV-2.

„Deşi până acum nu avem dovezi clare că noile tulpini ar eluda protecţia oferită de vaccinul nostru, am decis să acţionăm din timp, pentru a fi pregătiţi în cazul în care virusul ar deveni rezistent la acest ser. Acest studiu este esenţial pentru a înţelege cum funcţionează imunizarea şi cât de sigură ar fi administrarea unei a treia doze de vaccin pentru a ne proteja de noile tulpini”, a declarat Albert Bourla, directorul executiv al companiei.

Mircea Iliescu, genetician la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a mărturisit şi care este noua tulpină care le dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă.

„E484K (descoperit şi în România – n.r.) pare să fie o mutaţie foarte importantă pentru ca virusul să poată să eludeze răspunsul imun, fie numai în urma infecţiei, fie în urma vaccinării. Pare să aibă aceeaşi rută (n.r. – genetică) urmată de mutaţia din Africa de Sud, decât cea din Brazilia. Partea bună este să ştim ruta – deci e posibil să fie rute limitate –, şi atunci această rută va putea fi atacată cât de curând cu un nou tip de vaccin, cu un nou rapel de la oricare dintre producători, deoarece toţi lucrează la asta. Partea mai puţin bună e că, între timp, ar putea să reinfecteze oamenii vaccinaţi, dar noi credem că şi dacă sunt reinfectaţi, vor face o formă uşoară. Bănuim că şi vaccinul actual protejează împotriva bolii severe”, a declarat geneticianul.

Sursa Adevarul 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI