More

  Operaţiile reuşite, pacienţii morți! Printre ei un barbat din Halaucesti

  Array

  După mai multe decese provocate de infecţii nosocomiale, Spitalul „Sfântul Spiridon“ a intrat în vizorul Direcţiei de Sănătate Publică. Directorul Ioan Bârliba nu ştie nimic de raportul cerut de DSP. „Eu abia am revenit din concediu“, ne-a declarat managerul, supărat că l-am deranjat cu astfel de probleme.

  Cazurile de infecţii nosocomiale de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ au atras atenţia Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. Con­ducerea unităţii medicale trebuie să ofere un punct de vedere referitor la ultimele cazuri de infecţii intraspitaliceşti mediatizate, în care trei pacienţi şi-au pierdut viaţa.

  Petru Horodnicu, Mihai Petrila şi Bibiana Balint, pacienţi internaţi pentru diferite intervenţii chirurgicale la Spitalul „Sfântul Spiridon“, şi-au pierdut viaţa în luna iunie, în urma complicaţiilor cu care s-au confruntat după ce au contactat bacterii intraspitaliceşti. Săptămâna trecută, DSP s-a au­­tosesizat şi a cerut un punct de vedere din partea unităţii medicale. În acest sens, spitalul a demarat o anchetă internă al cărui raport va fi prezentat astăzi, 6 iulie. În ciuda acestui fapt, managerul unităţii medicale a declarat că nu ştie despre solicitarea DSP şi că nu poate oferi un punct de vedere în legătură cu cazurile prezentate.

  „Eu abia am revenit din concediu şi nu ştiu despre ce este vorba. Luaţi legătura cu purtătorul de cuvânt al spitalului pentru că, pentru mine, astăzi este prima zi de serviciu“, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spi­talului „Sfântul Spiridon“.

  DSP a chemat la „raport“ Spitalul „Sfântul Spiridon“. Conducerea unităţii medicale trebuie să explice cum a evoluat situaţia celor trei pacienţi care au decedat după ce au fost infectaţi cu diferite bacterii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului „Sfântului Spiridon“, o comisie din unitatea medicală va analiza situaţiile prezentate şi va oferi astăzi, 6 iulie, un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care se aduc unităţii medicale.

  „Comisia va realiza un raport detaliat ale cărui concluzii vor fi pre­zentate mâine, 6 iulie“, a declarat profeso­rul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
  Rudele lui Mihai Petrila, ieşean în vârstă de 63 de ani din comuna Hălăuceşti, au precizat, de asemenea, că bolnavul internat în luna martie în Clinica de Ortopedie s-a infectat cu Clos­tridium difficile. După aproape trei luni de suferinţă, pe 15 iunie, ieşeanul a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a fost transferat.

  „Pe 13 martie 2016, l-am dus pe tatăl meu la o banală operaţie de călcâi. După o săptămână de la operaţie, l-au trimis la Infec­ţioase cu acest Clostridium. A fost externat de sărbătorile de Paşte, iar după patru zile i s-a făcut rău şi l-am dus înapoi la blestematul salon 6. A fost pus în pat şi nu s-a mai ridicat. Starea sa de sănătate s-a agravat foarte tare şi pe fondul diabetului de care suferea. Pe data de 8 iunie am fost anuntaţi că l-au transferat în ATI, fiind coleg de salon cu doamna Balint. Însă inima sa a cedat pe 15 iunie“, a arătat fiul pacientului Marius Petrila.

  Clinica de Ortopedie e aglomerată şi vara, nu numai iarna

  Pentru toate aceste cazuri, DSP aşteaptă explicaţii. De asemenea, inspectorii DSP au mers în verificare la Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit concluziilor preliminarii ale DSP, clinica este supraaglome­rată.

  „DSP s-a autosesizat după ce au apărut aceste cazuri în presă şi a demarat o anchetă. În primul rând a cerut un raport spitalului, un punct de vedere prin care să vedem dacă se verifică aceste situaţii. În al doilea rând, inspectorii de la inspecţia sanitară au făcut verificări în Clinica de Ortopedie. S-a observat o supraaglomerare a acestei clinici. Momen­tan, ancheta nu s-a finalizat. Aşteptăm punctul de vedere al spitalului şi apoi vom continua propria anchetă“, a explicat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

  Potrivit şefului Clinicii de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spi­ri­don“, supraaglomerarea se datorează adresa­bilităţii crescute, cu care clinica se confruntă de la transferul ei de la fostul Spital de Urgenţe „Sf. Ioan“, la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

  „Este un mit că doar iarna suntem supraaglomeraţi. Cu această problemă ne confruntăm tot timpul pentru că odată cu transferul clinicii avem foarte mulţi pacienţi din alte judeţe“, a explicat profesorul Ovidiu Alexa, şeful Clinicii de Ortopedie.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI