0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

ONU confirmă temperatura record de 38 de grade în Arctica

Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) a confirmat temperatura record de 38 de grade Celsius în Arctica. Agenția Națiunilor Unite a declarat marți că temperatura care a lovit Verkhoiansk pe 20 iunie 2020 a venit în timpul unui val de căldură.

Arctica a atins temperatura record de 38 de grade Celsius

Organizația Mondială de Meteorologie a transmis un record de temperaturi în Arctica. La data de 20 iunie 2020 s-au înregistrat 38 de grade Celsius într-o regiune arctică. Agenția Națiunilor Unite (ONU) a confirmat recordul. Specialiștii au precizat că s-au înregistrat cu peste 10 grade mai mult față de temperaturile medii în acea perioadă.

„Această nouă înregistrare arctică este una dintr-o serie de observații… care trag un semnal de alarmă cu privire la schimbarea climatului nostru”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

Verkhoyansk se află la aproximativ 115 km (71 mile) nord de Cercul Arctic. Regiunea se află printre cele mai afectate zone. Aceasta se încălzește de peste două ori media globală. OMM a declarat că temperatura atinsă în 2020 „a alimentat incendii devastatoare”. De asemenea, a fost cauza unor pierderi masive de apă.

„Este posibil, într-adevăr probabil, ca în viitor să apară extreme mai mari în regiunea arctică”, a adăugat Taalas.

Deoarece înregistrările arctice sunt o categorie nouă, datele pentru sonda Verkhoyansk au trebuit să fie verificate cu alte înregistrări. Procesul a inclus o rețea de voluntari. Recordul este acum o intrare oficială în World Weather & Climate Extremes Archive. De asemenea, au fost incluse și cea mai puternică grindină și cel mai mare fulger.

Sursa romanialibera.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow