0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Oficial: Tezele de doctorat elaborate între anii 1990 și 2016, verificate pentru a se vedea dacă au fost plagiate

Universitățile din țara noastră care au eliberat diplome de doctor în perioada 1990 – 2016 vor trebui să verifice tezele în baza cărora le-au acordat, pentru a vedea dacă nu cumva acestea au fost plagiate, potrivit unui recent ordin al Ministerului Educației. Noul ordin vine în contextul în care, în ultimii ani, au tot apărut bănuieli legate de plagierea tezelor de doctorat elaborate de o serie de persoane publice.

Astfel, pentru a preveni și combate fenomenul de plagiat, potrivit Ordinului ME nr. 5255/2021, “[i]nstituțiile de învățământ superior care au eliberat diplome de doctor (…) în perioada ianuarie 1990 – iunie 2016, au obligația (…) să demareze activitatea de verificare a respectării eticii și deontologiei universitare în elaborarea tezelor de doctorat.

În acest sens, fiecare dintre aceste universități va trebui să elaboreze și să publice pe site-ul propriu, până la sfârșitul acestui an, o strategie proprie de prevenire și combatere a fenomenului de plagiat.

Pentru a face verificările asupra tezelor de doctorat, universitățile vor trebui să înființeze, în funcție de dimensiunea demersului și specificul fiecăreia, o structură administrativă distinctă, adică un serviciu sau birou, care va avea atribuții în digitizarea și verificarea tuturor tezelor de doctorat, dar și în formarea de formatori în etică și integritate.

După finalizarea verificărilor se va întocmi un raport detaliat cu privire la respectarea sau nerespectarea eticii, calității și deontologiei universitare la nivelul tezelor de doctorat verificate, document care va fi transmis ulterior Ministerului Educației.

Dacă se vor constata abateri de la etica și deontologia universitară, potrivit ordinului, va fi sesizată comisia de etică din cadrul universității.

Nu în ultimul rând, finanțarea verificărilor ce vor avea loc în următoarea perioadă, atunci când vine vorba despre universitățile de stat, va fi asigurată de Ministerul Educației.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI