20.5 C
Paşcani
marți, august 16, 2022

Oficial: Se vor putea semna contracte pe piaţa concurenţială de energie până la sfârșitul lunii iunie

De la 1 ianuarie 2021, preţul energiei electrice nu mai este reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În acest context, printr-un ordin apărut azi în Monitorul Oficial, ANRE a modificat termenul propus inițial în care consumatorii casnici pot semna, dacă vor, un nou contract de furnizare de electricitate, mai avantaj.

Concret, Ordinul ANRE nr. 5/2021 prevede prelungirea, cu cinci luni, a termenului până la care pot fi încheiate contracte la energie pe piața concurențială: consumatorii au timp până la finalul lunii iunie pentru a se informa și a decide cu ce furnizor semnează contractul la energie electrică. În lipsa acestui ordin nou, termenul se împlinea la finalul lui ianuarie.

„Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta”, a scris pe pagina personală de Facebook Virgil Popescu, ministrul energiei, după ce ANRE a propus prelungirea termenului până la care se pot semna contractele la energie.

Totodată, ministrul subliniază faptul că, pe lângă prelungirea termenului până la care se pot semna contractele, mai apare o modificare, respectiv „se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu”.

„Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în [proiectul de] ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a mai adăugat ministrul.

Continuarea pe AVOCATNET.RO

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow