-4.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 24, 2022

Oficial: Ajutoarele de șomaj care „expiră” se prelungesc automat până la sfârșitul stării de urgență

Persoanele care beneficiază de șomaj și cărora urma să le expire perioada în care au dreptul la indemnizația aferentă primesc în continuare banii respectivi, până când se încheie starea de urgență, se arată într-o ordonanță de urgență care se aplică deja.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 53/2020, care a apărut aseară în Monitorul Oficial, persoanele care au dreptul la șomaj în baza Legii 76/2002 beneficiază de acest ajutor până la sfârșitul stării de urgență (14 mai 2020, de principiu), dacă perioada de acordare urma să se termine în timpul stării de urgență.

„Prin derogare de la dispozițiile art. 39 alin. (1) și art. 40 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru persoanele care se încadrează în una dintre situațiile prevăzute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, perioada de acordare a indemnizației de șomaj, stabilită în condițiile legii, se prelungește până la încetarea stării de urgență decretate”, prevede actul normartiv la articolul III.

La articolul 39 din Legea șomajului scrie că șomerii au dreptul la indemnizație în funcție de stagiul de cotizare. Mai precis, cine a cotizat cel puțin un an la sistemul asigurărilor de șomaj (taxele salariale plătite de angajator) primește indemnizație timp de șase luni, cine a cotizat cel puțin cinci ani primește indemnizație timp de nouă luni, iar cine a cotizat mai mult de zece ani primește indemnizație timp de 12 luni. Suma acordată lunar diferă și ea în funcție de stagiul de cotizare.

Continuarea pe DIGI 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

USR Pascani, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Organizația USR Pașcani a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române....

Cum se aplică măsurile de plafonare și compensare pentru facturi

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care...

VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care...