33 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Oferta şcolilor de meserii din Paşcani

Decat somer cu diploma, mai bine meserias cu bani castigati cinstit. Pe acest principiu sanatos merg din ce in ce mai multi tineri care sunt indemanatici si considera ca sunt in avantaj daca urmeaza cursurile unei scoli postliceale sau a unei scoli profesionale. Asta si pentru ca in anii de studiu, fac practica, iar la terminarea lor au un certificat de calificare profesionala.

Mai mult decat atat, cei care au pana in 18 ani si se inscriu sa urmeze cursurile unei scoli profesionale, in cazul de fata la Colegiul CF Unirea din Pascani, pot invata meseriile de tamplar sau mecanic auto, ceea ce se cauta din ce in ce mai mult pe piata muncii. Pe parcursul celor 2 ani de studiu, elevii vor primi o bursa lunara de 200 de lei, iar daca sunt talentati, ar putea fi angajati chiar din timpul scolii. In momentul de fata mai sunt doar 2 locuri libere din cele 28 la tamplar si 7 din 28 la mecanic auto. Doritorii trebuie sa se prezinte la secretariatul unitatii de invatamant cu dosarul care trebuie sa cuprinda acte despre starea civila si foia matricola din clasa a IX a.

Cu sau fara diploma de bacalaureat zeci de tineri s-au prezentat in ultimele zile la Centrul de Studii „Stefan cel Mare” din Pascani, interesati sa se inscrie la cursurile de nivel postliceal sau chiar de formare profesionala – cursuri de calificare.

Comparativ cu anii din urma, numarul cererilor este din ce in ce mai mare de la asistent medical generalist pana la asistent medical de farmacie, iar un alt avantaj este ca varsta cursantilor nu conteaza, iar mai nou, centrul a incheiat parteneriat cu spitale din Grecia si Spania, iar din toamna, 20 de elevi vor pleca in practica, in strainatate.

mirela

Asistent medical vrea sa se faca si Mirela, o tanara de 21 de ani din Targu Neamt. Este in al doilea an de studiu si tocmai ce a terminat practica la Spitalul Sf Spiridon din Iasi. A optat pentru o postliceala pentru ca asa isi va gasi mai usor de munca, in acest domeniu, si in tara si in strainatate.

Desi in anii trecuti la Scoala 6, acum Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” din Pascani erau clase de profesionala, de cativa ani, cu reforma invatamantului s-a renuntat. Insa directoarea Maria Petrovici, face toate demersurile pentru ca in anul scolar 2014-2015 sa introduca o clasa de profesionala cu profil confectii si produse textile. Asta pentru ca scoala are dotarea necesara si profesori pregatiti in domeniu. ziarulorizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow