27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Obiecte valoroase la Muzeul din Pașcani. Mai multe ii și cămăși fac parte din tezaurul național

Obiecte valoroase la Muzeul din Pașcani. Mai multe ii și cămăși fac parte din tezaurul național

Lucrate manual și în urmă cu peste o sută de ani, mai multe articole vestimentare îmbărcate de străbuni numai la evenimente marcante ale satului, au ajuns să facă parte din tezaurul folcloric românesc. Ele au fost evaluate de specialiști și doritorii le pot vizita la Muzeul Muncipal din Pașcani, deschis publicului larg. Intarea este gratuită.

Câteva obiecte din Muzeul Muncipal Pașcani au fost evaluate de către un reprezentant al Complexului Muzeal din Iași. Eva Giosanu a stat mai multe zile în oraș și a analiza obiectele vestimentare adunate de muzeografii din Municipiu în ultimii ani, din comunele din apropiere.

Astfel, 11 de piese din instituție – cămăși, năframe, ii, brâie și ștergare au primit titlul de bunuri ce fac parte din tezaurul românesc, iar restul de până la 50 ca bun național.

Evaluarea a avut loc în toamna anului trecut și a fost bazată din punct de vedere istoric și etnografic. Bunurile sunt din zona Pașcaniului, dar și a comunelor din împrejurimi, de la sfârșitul secolului 18. Acestea sunt lucrate cu fir de boranagic, mărgele pe bumbac sau mătase și fiecare cămașă spune o poveste prin modelele și formele cusute. La o ie, de exemplu, fetele lucrau câteva luni bune, mai ales pe timp de iarnă ca în sezonul cald cele nemăritate să facă senzație la horele din sat.

Sediul Muzeului din Pașcani este în zona Deal a orașului la câțiva pași de Judecătorie, Spitalul Muncipal, Școala “Iordache Cantacuzino” sau Primărie Pașcani și Protopopiat, la parterul unui bloc ANL. Muzeograful Daniel Sava vă așteaptă zilnic pentru a vă spune cele mai frumoase povești din alte timpuri. Intrarea este liberă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow