More

  Expozitie de obiecte traditionale la Casa Municipala de Cultura Pascani

  Array

  Astazi, 17 noiembrie 2012, la ora 11:00, la Casa Municipala de Cultura Mihail Sadoveanu Pascani a avut loc expozitia “Simboluri si traditii in spatiul moldovenesc”.
  Evenimentul a inceput cu o declaratie a viceprimarului orasului, Vasile Axinte, a directoarei institutiei publice, Marioara Preotu, si a continuat cu un discurs sustinut de etnograful, Marcel Lutic, despre semnificatia postului si a lingurilor.

  Intr-un cadru in care a predominat sfanta traditie a obiceiurilor stramosesti, s-au depanat amintiri despre ce insemna postul pentru batrani. “Bunicii mei aveau doua randuri de linguri, pentru post si pentru mancare de frupt. Era o traditie care se respecta” povesteste Marioara Preotu.

  Printre persoanele care au adus exponate se numara si Vasile Neamtu, din judetul Neamt. Mandru de ceea ce a adus, povesteste cu patos ce reprezinta fiecare lingura si de unde le are. “Sunt un colectionar de obiecte traditionale si am linguri de la bunicul meu. De asemenea, confectionez masti pentru sarbatorile din preajma Craciunului. Simt ca acum, la varsta de 52 ani, prin ceea ce fac imi traiesc copilaria pentru a doua oara” povesteste mesterul.

  Colaboratori la acest eveniment au fost Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Etnografie Piatra Neamt, Complexul Muzeal Judetean Iulian Antonescu Bacau, Sectia Etnografie Bacau si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Se dau tichetele sociale pentru mese calde. 18 întrebări și răspunsuri utile pensionarilor

  Pensionarii cu venituri mici sau alte persoane defavorizate vor beneficia de la începutul lui decembrie de pe urma unui program lansat de Ministerul Fondurilor...

  Armata se implică în vaccinarea populației. MApN a anunțat unde va fi ținut vaccinul anti-Covid, după ce ajunge în țară

  Ministerul Apărării Naționale se va implica în campania de vaccinare a populației împotriva Covid-19 și va asigura securitatea și stocarea în condiții optime a...

  Profesorii vor să revină la catedră. Două treimi dintre dascăli sunt nemulțumiți de școala online

  7 din 10 profesori își doresc redeschiderea școlilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o organizatie educațională, care arată că dascălii vor sa...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI