3.5 C
Paşcani
marți, noiembrie 29, 2022
Array

Expozitie de obiecte traditionale la Casa Municipala de Cultura Pascani

Astazi, 17 noiembrie 2012, la ora 11:00, la Casa Municipala de Cultura Mihail Sadoveanu Pascani a avut loc expozitia “Simboluri si traditii in spatiul moldovenesc”.
Evenimentul a inceput cu o declaratie a viceprimarului orasului, Vasile Axinte, a directoarei institutiei publice, Marioara Preotu, si a continuat cu un discurs sustinut de etnograful, Marcel Lutic, despre semnificatia postului si a lingurilor.

Intr-un cadru in care a predominat sfanta traditie a obiceiurilor stramosesti, s-au depanat amintiri despre ce insemna postul pentru batrani. “Bunicii mei aveau doua randuri de linguri, pentru post si pentru mancare de frupt. Era o traditie care se respecta” povesteste Marioara Preotu.

Printre persoanele care au adus exponate se numara si Vasile Neamtu, din judetul Neamt. Mandru de ceea ce a adus, povesteste cu patos ce reprezinta fiecare lingura si de unde le are. “Sunt un colectionar de obiecte traditionale si am linguri de la bunicul meu. De asemenea, confectionez masti pentru sarbatorile din preajma Craciunului. Simt ca acum, la varsta de 52 ani, prin ceea ce fac imi traiesc copilaria pentru a doua oara” povesteste mesterul.

Colaboratori la acest eveniment au fost Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Etnografie Piatra Neamt, Complexul Muzeal Judetean Iulian Antonescu Bacau, Sectia Etnografie Bacau si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow