15.5 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021
Array

Expozitie de obiecte traditionale la Casa Municipala de Cultura Pascani

Astazi, 17 noiembrie 2012, la ora 11:00, la Casa Municipala de Cultura Mihail Sadoveanu Pascani a avut loc expozitia “Simboluri si traditii in spatiul moldovenesc”.
Evenimentul a inceput cu o declaratie a viceprimarului orasului, Vasile Axinte, a directoarei institutiei publice, Marioara Preotu, si a continuat cu un discurs sustinut de etnograful, Marcel Lutic, despre semnificatia postului si a lingurilor.

Intr-un cadru in care a predominat sfanta traditie a obiceiurilor stramosesti, s-au depanat amintiri despre ce insemna postul pentru batrani. “Bunicii mei aveau doua randuri de linguri, pentru post si pentru mancare de frupt. Era o traditie care se respecta” povesteste Marioara Preotu.

Printre persoanele care au adus exponate se numara si Vasile Neamtu, din judetul Neamt. Mandru de ceea ce a adus, povesteste cu patos ce reprezinta fiecare lingura si de unde le are. “Sunt un colectionar de obiecte traditionale si am linguri de la bunicul meu. De asemenea, confectionez masti pentru sarbatorile din preajma Craciunului. Simt ca acum, la varsta de 52 ani, prin ceea ce fac imi traiesc copilaria pentru a doua oara” povesteste mesterul.

Colaboratori la acest eveniment au fost Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Etnografie Piatra Neamt, Complexul Muzeal Judetean Iulian Antonescu Bacau, Sectia Etnografie Bacau si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Bataie de joc: Dupa majorarea salariilor si numeroase angajari, primarul Pintilie propune cresterea cu cca 40% a taxelor si impozitelor pentru pascaneni. Va...

La Pascani taxele si impozitele locale ar urma sa fie majorate cu cca 40%. Initiativa fara precedent,...

Inca un tanar, in legislativul pascanean: “Săracă nu este o comunitate care nu are bani, ci o comunitate care nu are vise!

Legislativul pascanean are un nou consilier local. La inceputul sedintei ordinare din 28 octombrie a.c. , Alexandru...

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI