More

  Expozitie de obiecte traditionale la Casa Municipala de Cultura Pascani

  Array

  Astazi, 17 noiembrie 2012, la ora 11:00, la Casa Municipala de Cultura Mihail Sadoveanu Pascani a avut loc expozitia “Simboluri si traditii in spatiul moldovenesc”.
  Evenimentul a inceput cu o declaratie a viceprimarului orasului, Vasile Axinte, a directoarei institutiei publice, Marioara Preotu, si a continuat cu un discurs sustinut de etnograful, Marcel Lutic, despre semnificatia postului si a lingurilor.

  Intr-un cadru in care a predominat sfanta traditie a obiceiurilor stramosesti, s-au depanat amintiri despre ce insemna postul pentru batrani. “Bunicii mei aveau doua randuri de linguri, pentru post si pentru mancare de frupt. Era o traditie care se respecta” povesteste Marioara Preotu.

  Printre persoanele care au adus exponate se numara si Vasile Neamtu, din judetul Neamt. Mandru de ceea ce a adus, povesteste cu patos ce reprezinta fiecare lingura si de unde le are. “Sunt un colectionar de obiecte traditionale si am linguri de la bunicul meu. De asemenea, confectionez masti pentru sarbatorile din preajma Craciunului. Simt ca acum, la varsta de 52 ani, prin ceea ce fac imi traiesc copilaria pentru a doua oara” povesteste mesterul.

  Colaboratori la acest eveniment au fost Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Etnografie Piatra Neamt, Complexul Muzeal Judetean Iulian Antonescu Bacau, Sectia Etnografie Bacau si Asociatia Mesterilor Populari din Moldova.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Începe colectarea deșeurilor în comuna Lespezi, de pe 12 martie, o dată la două săptămâni

  De pe 12 martie a.c., va incepe colectarea deseurilor mixte si in comuna Lespezi. Administratia locala a postat pe pagina de Facebook un anunt...

  Un consilier local a reclamat Primaria la 112, pentru depozitarea ilegala a gunoiului

  Un consilier local din Pascani a sunat la numarul de urgenta 112 pentru a reclama Primaria municipiului ca depoziteaza ilegal gunoiul rezultat in urma...

  Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, centru autorizat pentru certificări internaționale digitale

  Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani a devenit centru autorizat pentru certificări internaționale digitale. Elevii, profesorii, studentii, dar si cei care vor un loc de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp