26.8 C
Paşcani
marți, aprilie 16, 2024

Oamenii de ştiinţă au dirijat, pentru prima dată, fulgerele cu ajutorul laserelor puternice

Oamenii de ştiinţă au dirijat fulgerele cu ajutorul laserelor pentru prima dată pe teren, conform unei demonstraţii efectuate în timpul unor furtuni puternice în vârful unui munte elveţian.

Această realizare, care a implicat lansarea unor impulsuri laser puternice asupra norilor de furtună pe parcursul mai multor luni anul trecut, deschide calea pentru sistemele de protecţie împotriva fulgerelor bazate pe laser în aeroporturi, platforme de lansare şi clădiri înalte.

„Paratrăsnetele metalice sunt folosite aproape peste tot pentru a proteja împotriva fulgerelor, dar zona pe care o pot proteja este limitată la câţiva metri sau zeci de metri”, a declarat Aurélien Houard, fizician la École Polytechnique din Palaiseau. „Speranţa este de a extinde această protecţie la câteva sute de metri dacă avem suficientă energie în laser”. Paratrăsnetele tradiţionale datează de la Benjamin Franklin, care obişnuia să urmărească furtunile pe cal înainte de celebrul său experiment cu zmeul din 1752. Dar, în vremuri mai recente, oamenii de ştiinţă au căutat alte modalităţi de a proteja clădirile şi obiectele de loviturile dăunătoare. Scriind în revista Nature Photonics, Houard şi colegii săi din Elveţia descriu cum au transportat un laser puternic până în vârful muntelui Säntis din nord-estul Elveţiei şi l-au parcat lângă un turn de telecomunicaţii înalt de 124 m, care este lovit de fulgere de aproximativ 100 de ori pe an, potrivit The Guardian.

Continuarea pe Mediafax

Alte articole