18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Oameni blocaţi în mașinile prinse sub zăpezi şi zeci de drumuri închise. Vezi ce s-a întâmplat noaptea trecută pe drumurile din judeţ

In noaptea care a trecut, mai multe drumuri naționale și județene au rămas blocate. Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a dat asigurări că toate persoanele rămase blocate pe drumurile judeţene vor fi aduse în localităţi până dimineaţă.
Adomniței a convocat aseară o şedinţă a comandamentului de iarnă la care a participat atât conducerea Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, cât şi reprezentanţi ai firmelor Eky – Sam şi Ted Construct, care fac parte din asocierea care a câştigat licitaţia de deszăpezire a drumurilor judeţene.
”Toate utilajele de deszăpezire sunt la stradă. Din păcate, cinci sărăriţe sunt blocate. Se intervine si pentru deblocarea acestora. Nenorocirea a făcut ca ninsoarea să cuprindă tot judeţul. Încă de luni am luat decizia suplimentării numărului de utilaje. Nu sfătuim pe nimeni să plece la drum. Facem eforturi foarte mari pentru a asigura accesul pentru toate situaţiile de urgenţă. Acolo unde este nevoie, vom pune înaintea acelor maşini o freză şi un autogreder pentru a face cărare până la locul intervenţiei. În următoarele ore toate persoanele rămase blocate vor fi aduse în localităţi. În măsura posibilităţilor, vom încerca să aducem şi autovehiculele. Această operaţiune se va încheia în cursul acestei nopţi”, a declarat Cristian Adomniței.
Adomniței a anunţat şi o serie de măsuri pe care le va lua la începutul anului viitor pentru a îmbunătăţi activitatea de deszăpezire.
„Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor va fi dotată cu parazăpezi. Vrem ca pe viitor să prevenim astfel de probleme. Totodată, mă gândesc să achiziţionăm un sistem cu terminale GPS, care vor fi montate pe fiecare utilaj. În acest fel vom putea afla în fiecare minut unde este respectivul utilaj şi dacă munceşte”, a mai spus președintele CJ.
Conform contractului, activitatea de deszăpezire se efectuează cu 14 răspânditoare (sărăriţe), 8 autogredere, 5 autofreze şi 5 încărcătoare. Numărul acestora a fost suplimentat luni, cu 4 sărăriţe şi 4 autogredere. Pe toate drumurile nationale si judetene circulatia s-a desfăşurat cu dificultate si au fost inregistrate blocaje în trafic din cauza cantităților mari de zăpadă depuse pe carosabil. Pe DN 24, în zona Cotu Morii – Sculeni, au fost semnalate mai multe blocaje în trafic. O echipă de recunoaștere formată din personal ISU și MApN, cu un autocamion MAN, s-a deplasat în zonă și a constatat că erau aproximativ 50 vehicule blocate, însă persoanele din acestea au refuzat să părăsească autovehiclulele. La orele 18.45 au sosit 3 mijloace de intervenție (vole) ale SDN pentru deblocarea traficului, iar la orele 20.00 traficul a fost reluat în condițiii de iarnă. Un număr de 6 persoane au fost preluate de un autocamion MApN.
”Referitor la drumurile naţionale, cele mai semnificate aspecte cu caracter operativ se referă la faptul că circulaţia rutieră a fost blocată în principal pe tronsoanele DN 28 Sârca – Budăi – unde s-a circulat pe un singur sens, DN 28 A Tg.Frumos – Pașcani, drum blocat, DN 28 A Pașcani – Moțca, blocat, DN 28 B Tg. Frumos – Hârlău, blocat de vehicule, DN 24 Iasi – Poieni – circulație restricționată, DN 24 Cotu Morii – Sculeni, a fost deblocat temporar, DN 28 Tg Frumos – limita cu jududețul Neamt, deblocat, DN 28 Iași – Răducăneni (zona Cozia), blocat, acolo existând și un caz cu un TIR care a derapat”, a declarat Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
În ce privește drumurile judeţene, circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate pe majoritatea acestora şi au fost semnalate blocaje ale traficului din cauza zăpezii depuse pe carosabil si viscolite, pe DJ 208 J între Butea și Doljești, județul Neamț, DJ 208 O pe o porțiune de 500 m între loc. Ciohorani ți DE 85, DJ 244F între Grozești și Bohotin, DJ 249 între Oprișeni și Moreni, DJ 280 între Oțeleni spre Bira județul Neamț, DJ 281 între Lespezi și Sirețel, DJ 282 Șipote – Vlădeni blocat în zona Mitoc, DJ 281 Coarnele Caprei – Focuri – blocat, DJ 281 Belcesti – Cotnari blocat in zona Hodora, DJ 281 B Belcesti – Erbiceni, blocat in zona Cotu Popii, DJ 282 D Podu Iloaie – Romanesti, blocat, DJ 248 B Letcani- Bogonos – blocat, DJ 248 B Letcani Cucuteni – blocat, DJ 208 N Vanatori Lespezi blocat, DJ 208 N Vanatori Crivesti blocat, DJ 281 C Blagesti Todiresti – blocat, DJ 282 Bivolari – Andrieseni – blocat, DJ 248 A Voinesti – Miroslava – autovehicule blocate și DJ 282 – in zona Movileni – Horlesti (Iepureni). Referitor la drumurile comunale, au fost primite numeroase apeluri cu privire la blocaje sau circulație îngreunată pe majoritatea comunelor din județ. Din datele raportate de către comitetele locale, la nivelul drumurilor comunale s-a acționat cu mijloace și personal propriu pentru desăpezirea acestora.
O echipă de intervenție a ISU, cu 1 ATVM, a preluat 8 persoane, 6 adulți și 2 copii, de pe DJ 248 A, între Voinești și Miroslava, care au fost transportate în municipiul Iași. O echipă de intervenție mixtă ISU-MApN, cu 1 autocamion MApN, a preluat 48 persoane, 45 adulți și 3 copii din aceiași zonă și le-a transportat în Iași iar o altă echipă mixtă ISU-MApN, cu 1 autocamion MApN, a preluat 6 persoane, 5 adulți si un copil, de pe DN 24 (Cotu Morii), care au fost transportate in localitatea Vânători și municipiul Iași.
”Brigada 15 Mecanizată a MApN a pus la dispoziție 2 autocamioane 665 T și un număr de 12 militari, care în cooperare cu personal ISU au efectuat misiuni de recunoaștere și de sprijin a acțiunilor de deblocare a vehiculelor și evacuarea persoanelor rămase blocate în trafic”, a spus Felix Guzgă.

Sursa Ora de Iasi

Alte articole