5.2 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Expoziție cu obiecte unicat la Hîrlău

Zeci de oale si ulcele dar si alte obiecte care erau folosite de catre gospodine in urma cu aproape o suta de ani sunt expuse la Muzeul Viei si Vinului. Cei care vor trece pragul institutiei din Hirlau vor afla mai multe informatii si vor vedea obiecte care astazi nu mai sunt folosite in locuinte. Vernisajul expozitiei va avea loc maine, in prezenta mesterilor olari alaturi de specialisti de la Complexul Muzeal Moldova din Iasi.

OALE SI ULCELE

„Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare” poarta numele celei mai recente expozitii cu obiecte din ceramica. Evenimentul este gazduit de Muzeul Viei si Vinului de la Hirlau pana la mijlocul lunii aprilie.
Ceramica tradiţională de Moşi va fi prezentată publicului prin obiecte pe care meşterii olari le realizau altădată special pentru zilele de pomenire a morţilor. Valoarea acestor piese de patrimoniu este dată şi de modul arhaic de ornamentare (pictarea cu var, aplicat cu paiul sau cu trestia).

Vernisajul expozitiei il va face Ovidiu Focşa, muzeograf în cadrul instituţiei ieşene.

Demersul expoziţional urmăreşte evidenţierea rezultatelor muncii de cercetare a patrimoniului etnografic din perspectiva datinilor şi obiceiurilor funerare şi post-funerare.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi la Muzeul Viei şi Vinului din Hîrlău, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Societatea Culturală „Petru Rareş” din Hîrlău.
Expoziţia va fi deschisă publicului până la data de 19 aprilie a.c.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow