4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

O soluţie pentru barajul hidrocentralei de la Lunca Paşcani

Deputatul independent Viorel Blăjuţ a cerut implicarea Ministerului Mediului în proiectul hidroenergetic, pentru a putea fi accesate fondurile UE.

Una dintre cele mai mari investiţii publice din judeţul Iaşi ar putea fi salvată. Este vorba despre complexul hidroenergetic de la Lunca Paşcani, lăsat aproape în paragină de Guvernul Ponta. Început în 1985, proiectul a consumat deja peste 100 de milioane de euro, şi ar mai avea nevoie de încă aproximativ 100 de milioane de euro pentru a fi finalizat. Potrivit deputatului independent de Iaşi Viorel Blăjuţ, cea mai mare parte din această sumă ar putea fi atrasă din fondurile UE pentru Mediu, aflate la dispoziţia României. Cu o condiţie: ca ministerul de profil să se implice activ în lucrările de la baraj.

„Am propus Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice să preia cea mai mare parte din investiţia de la Lunca Paşcani. Adică să preia mai ales lucrările de îndiguire şi de regularizare, pentru care se pot atrage fonduri europene. Există sume importante pentru mediu la dispoziţia României. Dacă investiţia rămâne doar în subordinea Departamentului pentru Energie, totul se va bloca, pentru că guvernul nu mai are bani. Iar noi nu ne putem permite să amânăm la nesfârşit finalizarea acestei investiţii. Nu mai este nici o îndoială că asistăm la o schimbare dramatică a climei din ţara noastră. Dacă vrem să salvăm agoniseala şi chiar viaţa oamenilor din zonă, atunci este absolut necesar să găsim soluţiile cele mai eficace pentru încheierea rapidă a proiectului“, a declarat Viorel Blăjuţ.
Scopul complexului hidroenergetic a fost de la început atât producerea de curent electric ieftin, cât şi protejarea locuitorilor din zonă de desele inundaţii provocate de râul Siret.

Ultimul blocaj financiar de la barajul Lunca Paşcani a apărut după 2012, când problemele grave din sectorul energetic s-au soldat cu intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica. În pofida promisiunilor Guvernului Ponta de a relua finanţarea în anul 2013, acest lucru încă nu s-a întâmplat. sursa ziaruldeiasi.ro

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow