9.1 C
Paşcani
marți, septembrie 21, 2021
Array

O soluţie pentru barajul hidrocentralei de la Lunca Paşcani

Deputatul independent Viorel Blăjuţ a cerut implicarea Ministerului Mediului în proiectul hidroenergetic, pentru a putea fi accesate fondurile UE.

Una dintre cele mai mari investiţii publice din judeţul Iaşi ar putea fi salvată. Este vorba despre complexul hidroenergetic de la Lunca Paşcani, lăsat aproape în paragină de Guvernul Ponta. Început în 1985, proiectul a consumat deja peste 100 de milioane de euro, şi ar mai avea nevoie de încă aproximativ 100 de milioane de euro pentru a fi finalizat. Potrivit deputatului independent de Iaşi Viorel Blăjuţ, cea mai mare parte din această sumă ar putea fi atrasă din fondurile UE pentru Mediu, aflate la dispoziţia României. Cu o condiţie: ca ministerul de profil să se implice activ în lucrările de la baraj.

„Am propus Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice să preia cea mai mare parte din investiţia de la Lunca Paşcani. Adică să preia mai ales lucrările de îndiguire şi de regularizare, pentru care se pot atrage fonduri europene. Există sume importante pentru mediu la dispoziţia României. Dacă investiţia rămâne doar în subordinea Departamentului pentru Energie, totul se va bloca, pentru că guvernul nu mai are bani. Iar noi nu ne putem permite să amânăm la nesfârşit finalizarea acestei investiţii. Nu mai este nici o îndoială că asistăm la o schimbare dramatică a climei din ţara noastră. Dacă vrem să salvăm agoniseala şi chiar viaţa oamenilor din zonă, atunci este absolut necesar să găsim soluţiile cele mai eficace pentru încheierea rapidă a proiectului“, a declarat Viorel Blăjuţ.
Scopul complexului hidroenergetic a fost de la început atât producerea de curent electric ieftin, cât şi protejarea locuitorilor din zonă de desele inundaţii provocate de râul Siret.

Ultimul blocaj financiar de la barajul Lunca Paşcani a apărut după 2012, când problemele grave din sectorul energetic s-au soldat cu intrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica. În pofida promisiunilor Guvernului Ponta de a relua finanţarea în anul 2013, acest lucru încă nu s-a întâmplat. sursa ziaruldeiasi.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Două săptămâni de teste la gimnaziu și liceu, în toate școlile din județ

Nici bine nu a inceput scoala ca pe elevii din Pascani, Targu Frumos, Harlau si comunele din...

Ce se întâmplă cu dosarele de daună ale șoferilor care au RCA la City Insurance. Anunțul Fondului de Garantare

Fondul de Garantare a Asiguraţilor primeşte, de luni, cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea...

Două ore și jumătate de acțiune la Pașcani. Polițiștii și jandarmii au dat amenzi

La data de 19 septembrie a.c., în intervalul orar 10.00 – 12.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului...

Șofer băut prins în Târgu Frumos de un polițist aflat în timpul liber

La data de 19 septembrie a.c., un poliţist aflat în timpul liber a depistat un bărbat de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI