17.4 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022
Array

O nouă tendință în județ: Școlile de la țară dispar, iar cele de la oraș sunt pline ochi

Scăderea populaţiei din mediul rural şi migrarea către oraşe a copiilor din mediul rural sunt doar două dintre cauzele acestui fenomen.

Sate întregi rămân fără şcoli şi grădiniţe din cauza lispei de copii. Motivul este scăderea populaţiei şcolare în mediul rural, unde s-au închis nu mai puţin de 13 şcoli şi grădiniţe în acest an şcolar. Numărul prea mic nu permite formarea claselor şi a normelor didactice, aşa că Inspectoratul Şcolar Judeţean a comasat mai multe şcoli din judeţ sau le-a suspendat activitatea. De regulă, elevii merg la şcoala din comună ori la şcolile arondate, cu microbuzele şcolare.

Un alt motiv al şcolilor în conservare este sărăcia, abandonul şcolar şi tendinţa din ultimii ani a părinţilor care locuiesc în apropierea Iaşului de a-şi duce copiii zilnic, cu maşina, la şcoli în oraş. Populaţia şcolară de anul acesta este în jur de 135.000 de elevi preşcolari, şcolari şi liceeni, cuprinşi în învăţământul de masă la zi, învăţământul special şi Programul „A doua şansă“. Anul trecut, numărul acestora era de 131.400 de elevi. Deşi populaţia şcolară a crescut anul acesta faţă de anul trecut, şcolile de la ţară se confruntă cu o scădere, iar şcolile de la oraş cu o creştere; prin urmare, în unităţile de la oraş nu mai încap elevii, iar la ţară bate vântul.
Au program şi după-amiaza

Creşterea se simte mai ales la cla­sele pregătitoare, unde sunt foarte mulţi copii înscrişi, drept dovadă că multe şcoli din municipiu nu mai au spaţiu şi au program şi după-amiaza. În mediul rural, în acest an şcolar au fost comasate opt unităţi şcolare (Şcoa­la Gimnazială Frăsuleni, Grădiniţa Frăsuleni, Şcoala Profesională Coar­nele Caprei, Grădiniţa Coarnele Ca­prei, Şcoala Primară De­leni, Gră­diniţa Deleni, Şcoala Şerbeşti şi Grădiniţa Şerbeşti). Toţi elevii din aceste instituţii merg la Liceul Tehnologic „Ionel Teo­doreanu“ Victoria, la Şcoala Profesională Coarnele Caprei şi la Şcoala Ciorteşti. Tot din toamna aceasta, s-a suspendat activitatea la grădi­niţele din Chili­şoaia şi Fântânele, dar şi la şcolile din Obrijeni, Iacobeni şi Sticlăria.

Un alt exemplu este şcoala din Rusenii Noi, comuna Holboca, unde nu mai învaţă niciun elev, cei puţini fiind nevoiţi să facă naveta la şcoala din Rusenii Vechi sau Holboca, în funcţie de pre­ferinţele părinţilor. „Şcoala din Rusenii Vechi era şcoală cu perso­nalitate juridică, acum este arondată la cea din comună. Cea din Rusenii Noi este în conservare, din lipsă de elevi, nu au fost suficienţi pentru a se forma clase şi norme didactice, în momentul de faţă există doar o grupă de grădiniţă. Conform legii, trebuiau să fie 300 de copii, dar nu sunt atâţia nici măcar în toate cele trei sate, Rusenii Vechi, Rusenii Noi şi Orzeni. La Rusenii Vechi avem 15 elevi. A fost şcoală gimnazială cu patru clase primare, patru de gimnaziu şi o grupă de grădiniţă. Acum sunt două clase primare combinate şi două clase de gimnaziu, o clasă de-a VII-a şi o clasă de-a VIII-a. Abia peste doi ani vom avea destui copii să face o clasă de-a V-a. Sunt părinţi, dintre cei întorşi din străinătate, care şi-au ridicat vile prin zonă, care îşi duc copiii la şcoală în oraş” a declarat Adrian Brătoi, directorul Şcolii Gimnaziale Holboca şi al Şcolii Profesionale din comună.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow