24.1 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
24.1 C
Paşcani
marți, august 3, 2021

O nouă şedinţă de analiza privind soarta RAGCL-ului

O nouă invitaţie pentru găsirea unei soluţii privind soarta regiei păşcănene de termoficare. De această dată întâlnirea este programată în ziua de vineri 24 mai, de la ora 13.00, la iniţiativa consilierului PMP Sorin Olariu.

În invitaţie se arată faptul că ar urma să fie analizate două propuneri: începerea procedurilor de intrare în insolventa sau reorganizarea activităţii regiei pentru limitarea pierderilor.

În prima variantă regia ar urma să beneficieze de protecţia statului împotriva creditorilor iar actuala conducere să fie înlocuită cu un administrator special, desemnat de instanţă, pentru punerea în aplicare a unui plan de reorganizare.

De asemenea conturile ar urma să fie deblocate iar la datoriile uriaşe pe care RAGCL le are către stat ar înceta calcularea penalităţilor de întârziere. Riscul este că regia să intre, mai apoi, în procedura de faliment dacă planul de reorganizare nu va da roade.
În cea de-a doua varianta regia ar rămâne cu datoriile neachitate, cu aceeaşi conducere şi va acumula pierderi şi penalităţi. De asemenea, fără sprijinul financiar de la bugetul local, RAGCL nu îşi poate achita nici măcar facturile la utilităţi, în condiţiile în care conturile sunt blocate şi aproape toate încasările sunt executate de Fisc.
Cei doi directori au admis că sistemul centralizat de încălzire din Paşcani nu are viitor dar au cerut că închiderea să fie controlată şi în timp. Până atunci ar urma să fie realizate o serie de investiţii din fonduri guvernamentale, pentru înfiinţarea unor puncta termice proprii, la şcoli şi grădiniţe.

Proiectul însă întârzie să apară pentru a fi aprobat în Consiliul Local şi depus apoi la Guvern. Conducerea RAGCL susţine că o primă variantă, o estimare de costuri, va fi prezentata în cadrul întâlnirii programată vineri.

Primarul municipiului, Dumitru Pantazi, nu a participat la nici una dintre întâlniri iar liderul opoziţiei, Marius Pintilie, prezent la ultima întâlnire, a precizat că nu sprijină nici una dintre soluţiile propuse spre dezbatere, alături de consilierii PSD şi PMP.

Menţionăm că în momentul de faţă regia păşcăneană de termoficare are facturi restante de achitat la gaz de peste 2 milioane de lei. Din acest motiv a solicitat administraţiei locale plata în avans a subvenţiei la căldură, pentru lunile noiembrie si decembrie, iar furnizarea apei calde pe reţelele centralelor cu costuri mari a fost redusă la trei zile pe săptămână.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
24.1 ° C
26.2 °
22.2 °
74 %
2kmh
93 %
mar
22 °
mie
28 °
joi
33 °
vin
28 °
sâm
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI