More

  Șefii de asociații trebuie să dea adeverințe proprietarilor

  Array

  Modificări noi legate de organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Mai mult de muncă pentru președinții sau administratorii de asociații, dar și mai multă transparență pentru proprietari. Cetățenii care fac parte dintr-o asociație de proprietari, vor putea primi adeverințe cu evidența cheltuielilor și penalizărilor pe fiecare utilitate, în urma unei solicitări scrise.

  Ieri a fost adoptat în Camera Deputaților un proiect de lege care prevede că preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia să elibereze la solicitarea scrisă a proprietarului o adeverinţă care să cuprindă defalcat evidența cheltuielilor privind plata utilităților, dar și penalitățile aplicate de furnizori. Unii dintre președinții de asociații eliberau astfel de adeverințe atunci când le erau solicitate pentru diferite situații, așa cum declară și Ana Sofian, președinte al unei asociații de proprietari din Pașcani.

  Concret, proprietarii vor putea să ceară preşedintelui şi administratorului asociaţiei o adeverinţă cu situaţia cheltuielilor de întreţinere. Aceasta va fi eliberată obligatoriu şi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor. Deși e vorba de mai multă birocrație, președinții de asociații consideră că această completare este una binevenită deoarece asigură transparență și vine în sprijinul cetățenilor.

  Mai precizăm că înafară de dreptul de a cunoaşte toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei, legea prevede că proprietarii pot participa cu drept de vot la Adunarea Generală și chiar pot candida pentru a fi aleși în structura organizatorică. Ei au voie să facă îmbunătăţiri sau modificări în apartamentele proprietate personală, atât timp cât nu pun în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale, având în același timp obligația să-şi menţină locuinţa în stare bună, pe cheltuiala proprie, iar în cazul în care provoacă daune altui proprietar, să repare stricăciunile și să acopere cheltuielile.

  Proiectul de act normativ adoptat ieri prin vot final, de Camera Deputaţilor, care completeză legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari mai are nevoie doar de avizul prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI